Praha 6 má sedmé partnerské město: slovenský Ružomberok

náhled souboruPartnerským městem Prahy 6 se stal nově slovenský Ružomberok. Memorandum o přátelství a spolupráci v prosinci podepsali Marie Kousalíková, starostka Prahy 6, a primátor Ružomberku Ján Pavlík.

„Jsem velmi ráda, že nyní máme partnerské město právě na Slovensku, ke kterému máme stále nejblíže. Je to město, ve kterém je velký prostor pro spolupráci v oblasti sportu, kultury a školství," řekla Marie Kousalíková, starostka městské části Prahy 6.

Partnerství si dalo za cíl rozvíjet spolupráci především v oblasti kultury, sportu, vzdělávání mládeže, výměny aktivních seniorů a vzájemně si předávat zkušenosti související s výkonem samosprávy. Memorandum vyjadřuje i oboustranný zájem uchovávat jazykovou a kulturní blízkost obou národů. „Počínaje dneškem začínáme psát novou kapitolu vzájemné spolupráce a věřím, že bude úspěšná. Myslím, že Praze 6 máme co nabídnout," řekl Ján Pavlík, primátor města Ružomberok.

Primátor Ružomberku Ján Pavlík s chotí se seznámil s občany při slavnostním rozsvícení vánočních stromů, absolvoval projížďku po zajímavých místech Prahy 6. Zúčastnil se i charitativní dražby vánočních stromků, při které byl vydražen i stromek ozdobený vánočními perníčky vyrobenými perníkářkou z nyní již partnerského města Ružomberok.

Ružomberok s 30 tisíci obyvateli leží na soutoku Váhu a Revúce na rozhraní Velké Fatry, Chodských vrchů a Nízkých Tater a čím dál tím víc se stává oblíbenou turistickou destinací. Součástí města je i obec Vlkolínec zapsaná do seznamu světového dědictví UNESCO. Z Ružomberku pocházel slovenský politik a katolický kněz Andrej Hlinka. Město se může pochlubit četnými sportovními kluby.

Další partnerská města má městská část Praha 6 také v Itálii, Rakousku, Německu, Francii, Rusku a Chorvatsku.