Fotbalové legendy i fanoušci Dukly zhlédli film o její historii

náhled souboruPředevším pocta legendám, ale také snaha vypořádat se s vlastní minulostí, byla motivem k vytvoření dokumentu o historii legendárního, kdysi armádního fotbalového klubu. Na výpovědi hvězd zlaté éry se do letního kina na Julisku přišlo podívat jeden a půl tisíce lidí.

Slavnostní premiérou filmu „Hrdý na svůj klub“ vyvrcholila více než roční práce týmu režiséra Luďka Svobody, který do devadesáti minut vměstnal průřez šedesátiletou existencí Dukly. Prostřednictvím letního kina se na Julisku symbolicky vrátily legendy, které tvořily slavnou historii klubu. Byl to večer vzpomínání, mezigeneračních setkání, skupinového prožitku,“ uvedl režisér Svoboda. Mezi diváky bylo například brankář hvězdné jedenáctky Ivo Viktor. „Oživil jsem si řadu vzpomínek na tu dobu, kdy jsem hrál s těmi slavnými fotbalisty, jako byl třeba Josef Masopust,“ dodává klubová legenda. Josef Masopust bohužel kvůli nemoci pozdravil diváky jen z filmového plátna.

„Snažili jsme se objektivně popsat složitý příběh pražské Dukly a zasadit celý děj do dobových souvislostí a zároveň vyzdvihnout hráčské legendy a jejich úspěchy. Věřím, že se nám to povedlo, protože potlesk ve stoje legendám klubu byl vřelý, a byl zároveň nečekanou tečkou za tímto projektem,“ doplnil producent filmu Petr Studénka.

Nejpočetnější skupinou v obecenstvu byli fotbalisté z mládežnických klubů FK Dukly Praha. Právě pro ně má film plnit motivační funkci. „Naším cílem je vychovávat mladé hráče komplexně, a k tomu patří i vztah k historii a její znalost,“ řekl k tomu předseda představenstva Dukly Michal Prokeš.

Vznik filmu podpořila 150 tisíci korunami Praha 6. „Konkrétní pomocí naplňujeme podepsané memorandum o spolupráci. Dukla je natolik významná, že naši si pozornost zaslouží,“ uvedl místostarosta Štěpán Stupčuk.