Kytara napříč žánry začíná

náhled souboruZahajovací koncert XVII. ročníku mezinárodního hudebního festivalu „Kytara napříč žánry“ se tradičně uskuteční v Praze 6. Poprvé bude umístěn do Pelléovy vily. 12. října v 19.30 hod. ji rozezní dvě zajímavé a zcela rozdílné osobnosti.

Fenomenální welšský kytarista Dylan Fowler se specializuje na tradiční keltskou hudbu z Walesu a oblastí, kde se keltská hudba setkává s dalšími evropskými a skandinávskými tradicemi. Je uznávaným specialistou na sólovou akustickou kytaru a vedle vlastních koncertů vede workshopy a mistrovské kurzy v mnoha různých zemích. V jeho sólových i skupinových skladbách se prolíná vliv některých skvělých hudebníků, se kterými měl možnost v průběhu let hrát, a inspirace zeměmi, kde vyrůstal (Wales), a kde se narodil (Libye).

Druhou osobností je o generaci mladší český kytarista Ladislav Pazdera, který stojí teprve na prahu svojí umělecké kariery. V letošním roce absolvoval konzervatoř v Pardubicích ve třídě prof. Petra Saidla. Zároveň složil zkoušku na vysokou hudební školu v Drážďanech. Získal několik významných ocenění u nás a na Slovensku. I přesto, že studoval klasickou kytaru, zabývá se hrou a úpravami jazzové a latinsko-americké hudby, a řadí se mezi nejzajímavější osobnosti mladé generace českých kytaristů

Koncert pořádá Stanislav Barek, Taktika Muzika, městská část Praha 6 a magistrát hl. města Prahy za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.

Dylan Fowler zahájí festival.