Lidé volí nové zastupitele, Praha 6 bude mít nového starostu

Druhý říjnový víkend budou občané Prahy 6 v komunálních volbách hlasovat o tom, kdo za ně bude následující čtyři roky rozhodovat v zastupitelstvu městské části.

Své zástupce budou volit i do zastupitelstva hlavního města. Volby probíhají v místě trvalého pobytu a voličské průkazy se pro tyto volby nevystavují. Část voličů Prahy 6 bude vybírat nového senátora.

Volby do obou zastupitelstev se konají 10. října od 14 do 22 hodin a 11. října od 8 do 14 hodin. Do Zastupitelstva městské části Praha 6 kandiduje rekordních 16 politických stran a hnutí, ze kterých mohou lidé vybírat celkem 45 kandidátů.

Jisté je, že Praha 6 bude mít v příštích čtyřech letech nového starostu. Současná starostka Marie Kousalíková, která řídila městskou část od února 2011, se po dvaceti letech rozloučila s prací v komunální politice a v následujících volbách již nekandiduje. „S funkcemi v zastupitelstvu městské části Praha 6 se rozloučila také řada dalších současných zastupitelů, kteří se již neobjevují na kandidátkách. Za jejich práci v zastupitelstvu jim tímto chci poděkovat,“ řekla starostka.

Do Zastupitelstva hlavního města Prahy kandiduje celkem 31 politických stran a uskupení. Z nich mohou voliči vybírat celkem 65 členů pražského zastupitelstva.

Komunální volby budou náročné zejména z or- ganizačního hlediska. Hlasovací lístky jsou dva: jeden do šestkového zastupitelstva a druhý, s červeným pruhem, bude do zastupitelstva Prahy. Oba budou na velkém formátu papíru, vytištěné oboustranně. Voliči je obdrží do svých schránek v modrých obálkách, na kterých je uvedena adresa volební místnosti. Volební místnosti jsou stejné jako v předchozích volbách.

Je potřeba, aby si lidé zkontrolovali, že mají na poštovní schránce uvedené své jméno. Obálky s hlasovacími lístky jsou velké, proto doručování usnadní, pokud budete schránku pravidelně vybírat. Povinností roznašečů lístků není doručovat je osobně voliči. Pokud by lidé nedostali lístky tři dny před zahájením voleb, mohou si je vyzvednout na radnici v 1. patře. Omezený počet hlasovacích lístků bude k dispozici i ve volebních místnostech.