Poctu Teslovi ztvárňuje elektický výboj

náhled souboruOriginální pomník zasvěcený vynálezům geniálního vědce Nikoly Tesly ozvláštnil dejvický park při stejnojmenné ulici.

Stylizovaný elektrický výboj inspirovaný Teslovými vynálezy je dílem Stefana Milkova a architekta Jiřího Trojana. Vznik pomníku iniciovala Praha 6 a jeho vítězná podoba vzešla z výtvarné soutěže.

Slavnostnímu odhalení unikátního díla přihlížely stovky lidí. Kromě představitelů městské části a autora pomníku se odhalení plastiky účastnily i zahraniční delegace partnerského města Poreče, i hlavního města Chorvatska Záhřebu, odkud Tesla pochází, a které na vznik pomníku přispělo.

„Není třeba zdůrazňovat, že Nikola Tesla ovlivnil životy i nás, kteří tady dnes stojíme, abychom jemu a jeho dílu vzdali hold. Geniální vynálezce už v roce 1909 předpověděl budoucnost telekomunikace s tím, že bude vytvořen přístroj, který nebude větší než hodinky a umožní lidem spojení s jakýmkoli telefonem na světě,“ řekla Marie Kousalíková, starostka Prahy 6. Současně s jejími slovy přišla lidem shromážděným kolem pomníku do mobilních telefonů SMS s pozdravem od samotného vědce.

Teslu s Prahou spojuje nejen ulice poblíž kampusu dejvických vysokých škol, která nese jeho jméno. Ale i skutečnost, že v roce 1880 jeden semestr studoval na Karlově univerzitě. A za objevy v oblasti elektrotechniky dostal v roce 1936 čestný doktorát na ČVUT. Prezident Edvard Beneš mu udělil Řád bílého lva 1. třídy.

Na financování pomníku se podílela Praha 6, která vítězný návrh ocenila 1,5 milionem korun. Česká spořitelna jako hlavní partner projektu zaplatila 2,5 milionu korun. Částkou 700 tisíc korun přispělo město Záhřeb a Chorvatsko-česká společnost. Základní kámen pomníku byl položen již v listopadu 2006 u příležitosti 150. výročí narození Tesly.

Autor plastiky Milkov o pomníku řekl: „Chtěl jsem sochou vyjádřit jednak jeho geniální vynálezy, jednak podivuhodnou osobnost se smyslem pro sebeprezentaci, když seděl s knihou pod elektronickými výboji a byl fascinovaným publikem považován za čaroděje.“ Pomník je z bronzu, večer bude prosvícený.

Nikola Tesla (1856–1943)

Americký fyzik chorvatského původu, studoval vlastnosti dvoufázových a vícefázových proudů. Sestrojil a patentoval četné elektrické stroje a přístroje, například v roce 1887 elektrický motor na střídavý proud a o čtyři roky později takzvaný Teslův transformátor. Zabýval se i bezdrátovou telegrafií. Byla po něm pojmenována jednotka magnetické indukce.