Praha 6 má nový park plný atrakcí pro děti

náhled souboruNová klidová zóna při ulicích Patočkova a Myslbekova v blízkosti hradních bastionů poskytne zábavu i odpočinek.

Vznikla v místě nedávného staveniště tunelu Blanka a nese jméno holandského politika Maxe van der Stoela. Na vybavení parku netradičními atrakcemi pro děti přispěla městská část.

Park je součástí stavby tunelového komplexu, kterou realizovalo sdružení EUROVIA CS a Energie pro hlavní město Prahu. „Oceňuji, že se stavbu podařilo dokončit ve slibovaných termínech. Park je určitou kompenzací za nepříjemnosti, které stavba Blanky lidem po několik let přinášela,“ uvedl místostarosta pro strategický rozvoj René Pekárek a dodává: „Díky finančnímu přispění Prahy 6 byly do parku umístěny zajímavé herní prvky, které potěší zejména děti.“ Praha 6 do herních prvků investovala dva a půl milionu korun.

Do parku je originálním způsobem začleněn potok Brusnice a děti si tak mohou hrát s vodní tryskou, stavidly nebo vodním mlýnkem. Park je osazen 42 lavičkami a jeho jižní části dominuje nový rybník ohraničený pobytovými schody a odpočívadly. Součástí parku je vyhlídka pro návštěvníky, napojena na mlatovou cestu ke střešovické křižovatce. Na ploše 2,5 hektaru bylo vysazeno 175 stromů, množství keřů i trvalek.

Park byl pojmenován po bývalém holandském ministrovi zahraničí Max van der Stoelovi. Ten se jako první zahraniční politik setkal s mluvčím Charty 77, s profesorem Janem Patočkou, kterého pro změnu připomíná ulice lemující nový park.