DD otevřelo Anti.kvariát a zahájilo 23. sezónu

náhled souboruDejvické divadlo vstoupilo do 23. sezóny pod vedením nového uměleckého šéfa Michala Vajdičky. Diváci se po 14 letech rozloučili s úspěšnou inscenací Bratři Karamazovi. Veřejnosti se otevřel nový výstavní prostor Anti.kvariát.

Režisér Michal Vajdička, který se souborem Dejvického divadla v minulosti vytvořil úspěšné inscenace Ucpanej systém a Racek, převzal roli uměleckého šéfa po Miroslavu Krobotovi. Ten tuto pozici opustil po 17 letech práce v divadle, nicméně nadále v divadle účinkuje v některých inscenacích. „Spolupráce s novým uměleckým šéfem bude pokračovat v podobném duchu. Diváci by změnu neměli rozpoznat, stejně tak souznění s hereckým souborem je obdobné,“ říká k tomu ředitelka divadla Eva Kejkrtová-Měřičková.

Divadlo se v uplynulé sezóně rozloučilo se dvěma úspěšnými inscenacemi, s Oblomovem a Bratry Karamazovými, kteří se odehráli v obdivuhodných 200 reprízách.

Novinkou sezóny je otevření prostor bývalého antikvariátu v sousedním domě, které divadlo získalo do užívání. Obecní prostory byly ve spolupráci s městskou částí zrekonstruovány a nyní slouží zejména jako výstavní prostor. Až do konce roku zde návštěvníci mohou zhlédnout výstavu filmových skic architekta a výtvarníka Jana Vlčka nazvanou Z hotelu do díry. Prostor divadlo současně využije pro prodej svých propagačních materiálů. Otevřeno je denně a provoz zajišťuje sousední divadelní kavárna.

Aktuální sezónu označuje vedení divadla vzhledem k chystaným titulům za „autorskou“. Postupně nabídne inscenaci Jiřího Havelky nebo režijní debut Ivana Trojana. Na repertoáru se nově objeví představení Laboratoř Simony Babčákové, které bude výsledkem jednodenního freestylového improvizačního workshopu pro profesionální herce. „Je to můj experiment, a i moje potřeba hledání dalších improvizačních partnerů,“ říká Babčáková a dodává: „Dopoledne budou řízená cvičení, která se odpoledne přiblíží ke skutečnému představení a večer by vše mělo vyústit v seriózní představení pro veřejnost.“

Dejvické divadlo se 15. 11. zapojuje do druhého ročníku Noci divadel, s koncertní verzí představení Ucpanej systém. Během dne bude divadlo otevřeno veřejnosti pro komentované prohlídky divadla.

15. listopadu NOC DIVADEL v DD

14:00–16:00 Vyhrazeno pro účastníky Pražské divadelní cyklojízdy. Sraz před divadlem, hlídání kol zajištěno.

16:00–20:00 Komentované prohlídky divadla pro individuální návštěvníky. Zájemci si mohou rezervovat čas začátku prohlídky: 16:00, 16:30, 17:00, 17:30, 18:00, 18:30, 19:00 nebo 19:30. Prohlídky začínají v Anti.kvariátu, který bude návštěvníkům Noci divadel společně s divadelní kavárnou k dispozici po celou dobu trvání akce.

21:30 Ucpanej systém – koncertní verze

Více na www.nocdivadel.cz.

DEJVICKÉ DIVADLO ANTI.KVARIÁT. V den 22. výročí založení DD, se otevřel nový výstavní prostor divadla. První výstavou jsou práce architekta a výtvarníka Jana Vlčka: Z HOTELU DO DÍRY – filmové skici. Vlček se podílel na seriálu Čtvrtá hvězda a na filmu Díra u Hanušovic.