Hampl: podpořím samosprávu

náhled souborurozhovor s Václavem Hamplem

Co Vás přivedlo na myšlenku ucházet se o senátorské křeslo právě v senátním obvodu č. 27?

Narodil jsem se tu, vyrostl, prožil více než polovinu života. Ať už jako obyvatel, anebo pracovně. Sídlo Univerzity Karlovy, kam jsem jako rektor osm let chodil „do práce“, je právě v tomto senátním obvodu.

Senátorské křeslo „přebíráte“ po Zdeňku Schwarzovi, který se soustředil na zdravotnictví. Čemu se budete v senátu věnovat Vy?

Zdravotnictví určitě také, nakonec jsem léta profesorem lékařské fakulty. Ale ještě víc se hodlám soustředit na problematiku vzdělávání a vědy, a také na témata mezinárodní a evropská.

Druhé kolo voleb jste vyhrál s velkým náskokem. V čem vidíte svůj volební úspěch?

Myslím, že mnozí voliči přihlédli ke svým dosavadním zkušenostem s mým způsobem vystupování ve veřejném prostoru. Svoji roli nejspíš sehrála i důvěra v někoho, kdo bezproblémově osm let vedl jednu z nejrespektovanějších institucí v zemi. Podle mých rozhovorů s voliči sehrálo roli i časté zklamání z dosavadního působení ODS.

Co chcete lidem jako senátor nabídnout?

Jak na Praze 6, tak v ostatních částech senátního obvodu, jsem připraven spolupracovat s místními samosprávami a občanskými iniciativami na konkrétních problémech, které se vynořují a budou vynořovat. Předmětem mého speciálního zájmu je dobudování severního automobilového obchvatu Prahy v severnější variantě.

Praha 6 v poslední době řešila nepovolené bourání domů jejich majiteli v památkové zóně Ořechovky a Hanspaulky. Mohl byste jako senátor pomoci?

To je dobrý příklad. Jako osamělý senátor bych asi moc nezmohl, do senátní agendy toto jednoduše nepřísluší. Ale jako senátor, který podporuje aktivitu místní samosprávy nebo občanů, myslím mohu – a chci – přiložit ruku k dílu docela účinně.

Kandidoval jste jako nezávislý s podporou KDU a SZ? Jaký je Váš vztah k těmto stranám?

Obecně mám názorově blíž ke KDU-ČSL. SZ má v celé řadě témat obdobné názory jako KDU-ČSL, a v některých mám blíže k SZ (příkladem ze současné doby je názor na zákon o NP Šumava).

Kde se s Vámi budou moci občané Prahy 6 setkávat, kde budete mít senátní kancelář?

Umístění mé kanceláře se v tuto chvíli stále ještě řeší. Protože můj senátní obvod zahrnuje i Prahu 7, Prahu 1 a část Prahy 2, hledám hlavně takové umístění, které by pokud možno pro většinu těchto městských částí bylo poměrně jednoduše dostupné hromadnou dopravou, u některé ze zastávek metra.