Koalice pro Prahu 6 se stále hledá TOP 09 oslovila Zelené, STAN a KDU-ČSL

Složení pětačtyřicetičlenného zastupitelstva Prahy 6 určily volební výsledky. O tom, kdo zaujme místa v radě městské části, se stále jedná. Prioritní jednání probíhají mezi TOP 09, Stranou zelených, Starosty a nezávislými (STAN) a KDU-ČSL. V 45 členném zastupitelstvu by tato koalice měla většinu 24 hlasů.

„Výsledky voleb chápeme jako společenskou poptávku po změně,“ říká Ondřej Kolář, kandidát na starostu za TOP 09. „Jsme rádi, že nám lidé dali důvěru. Jejich hlasy vnímáme jako zhodnocení práce našich opozičních zastupitelů v minulém volebním období a jako závazek k odpovědné práci pro Prahu 6,“ dodává s tím, že se bude na ustavujícím jednání zastupitelstva ucházet o místo starosty.

Jednání o koalici se Stranou zelených, STAN a KDU-ČSL mají podle Koláře prioritu. Strany se shodly na otevřenosti radnice, kontrole hospodaření a dalším. „Se Starosty máme téměř shodný program, a i s ostatními dvěma stranami jsou naše pohledy na budoucnost Prahy 6 podobné,“ vysvětluje. V případě této koalice by druhé ANO 2011 s osmi mandáty zůstalo v opozici, stejně jako dosud vládnoucí ODS a ČSSD.

Kolář nevylučuje, že ještě může dojít ke změnám. „Nic není definitivní,“ upozorňuje třicetiletý kandidát na starostu, poradce Karla Schwarzenberga, který jednání o koalici vede.

K výsledkům ODS, která v posledních letech dominovala na radnici Prahy 6, říká: „Jejich propad je značný, voliči dali svoje přání jasně najevo.“

Ondřej Balatka z ODS se přesto domnívá, že pod vedením občanských demokratů se Praha 6 stala čtvrtí plnou zelených parků, výbornou infrastrukturou, s jedněmi z nejlepších škol a nulovou tolerancí hazardu. „Po poctivě odvedené kampani a představení dalšího rozvoje Šestky jsme pro ODS dosáhli v celostátním porovnání velmi dobrého výsledku a 6 mandátů v zastupitelstvu považuji za základ pro další práci ve prospěch naší městské části,“ říká s obavou, že politické síly v novém zastupitelstvu budou roztříštěné a nestabilní, což může mít vliv i na vedení Prahy 6. „Ať už se ODS bude na novém vedení podílet nebo půjde do opozice, budeme usilovat o to, aby se Praha 6 nestala objektem experimentů, ale dál se rozvíjela stejným směrem jako doposud.“

Změnu ve vedení městské části očekává vzhledem k volebním výsledkům Strana zelených i nováček zastupitelstva STAN. „Výrazný nárůst počtu hlasů pro Stranu zelených znamená rozšíření klubu ze 4 na 6 členů. Je to povzbuzení a závazek zároveň. Voliči svými hlasy umožní uskutečnit opravdu zásadní změnu ve vedení radnice," řekla Petra Kolínská, lídr kandidátky Strany zelených.

Jan Lacina za STAN komentuje volební výsledky takto: „Když se podíváme na výsledek dosluhující koalice Key Investments, tedy ODS a ČSSD, která se v součtu propadla z 29 zastupitelů na 10 a přišla o zhruba 37% voličů, jednoznačně z toho vyplývá, že občané Prahy 6 si přejí zásadní změnu. Starostové a nezávislí jsou rádi, že k této změně atmosféry mají šanci přispět. Naší prioritou zůstává otevřená radnice a transparentní hospodaření, ale také podpora kvalitního školství, sportování mládeže a kulturního a komunitního života.“

„ČSSD bude plnit zodpovědnou roli v zastupitelstvu a bude dále prosazovat témata a oblasti, ve kterých nám občané dali důvěru. Uděláme vše proto, abychom důrazně hájili přání většiny občanů MČ a aby Praha 6 byla dobrou adresou. I z případných opozičních lavic se totiž dá dělat nadále kvalitní komunální politika,“ řekl René Pekárek z ČSSD.

Čtvrtým pravděpodobným členem koalice bude KDU-ČSL. Po dvou volebních obdobích strana opět překročila pětiprocentní hranici do zastupitelstva Prahy 6. „Kampaň mnoha stran a hnutí se vedla s velkými finančními náklady, což pro nás nebylo možné, a o to více oceňuji skutečnost, že nám voliči dali hlas. Získali jsme dva mandáty, které mohou hrát důležitou roli při sestavování radniční koalice. Rádi bychom přispěli k odpovědnému vedení naší městské části. K výsledku přistupujeme s pokorou a s vědomím závazku vůči všem občanům, kterým leží na srdci rozvoj a prestiž Prahy 6,“ uvedl Marián Hošek.

Politické hnutí ANO se umístilo na druhém místě a pravděpodobně bude působit v opozici. „Je to pro nás signál od voličů, že přístup k zodpovědné a efektivní politice, který prosazujeme, je aktuální také na šestce. Ve srovnání s předcházejícími volbami do PS a europarlamentu jsme v komunálních volbách dosáhli historicky nejlepšího výsledku pro hnutí ANO. Tento trend potvrzuje, že jdeme správným směrem. Věříme, že dalším působením v zastupitelstvu Prahy 6 prokážeme naše kvality a odhodlanost zlepšit efektivní a hospodárné řízení Prahy 6,“ říká předseda oblastní organizace ANO Martin Polách.

Se svojí rolí v opozici počítají zastupitelé KSČM: „Klub KSČM bude v zastupitelstvu Prahy 6 dál pracovat ve třech. Část obyvatel naší městské části si tedy přeje, abychom i nadále hájili jejich zájmy, ať už jde o rozšíření zdravotní a sociální péče o seniory, sociální bydlení, dostatek míst ve školkách a školách, zachování a lepší údržbu zelených ploch, či zajištění větší účasti veřejnosti při rozhodování o jednotlivých projektech,“ uvedla Helena Briardová za KSČM.