Opravená Písecká brána uvítá Advent

náhled souboruPísecká brána se po rozsáhlé rekonstrukci znovu otevře veřejnosti se začátkem Adventu. Mezi první akce budou patřit tradiční slavnostní přivítání nově narozených dětí Prahy 6, Mikulášská a prosincové adventní oslavy.

Rekonstrukce brány se proti předpokladům zpozdila o dva měsíce. Na vině bylo nejen počasí, ale zejména nepředpokládané nálezy, které se objevily během rekonstrukce a které režim zkoumání ze strany památkářů nedovolil práce urychlit. Rozsáhlé opravy na další desítky let ochrání objekt před zatékáním, ale především zbavily Píseckou bránu následků extrémní vlhkosti, která vážně poškodila většinu zdiva a dubovou podlahu. Současně se obnovují povrchy fasád, vnitřní omítky a dubová dlažba, která částečně podlehla hnilobě. Restaurují se kamenné prvky, upravují mozaiky chodníků a dělají nové přípojky. Opravy se dotýkají i hradební zdi.

Samotná rekonstrukce přinesla mnohá překvapení. Po odebrání zeminy se na severním rohu objevila tajná chodba, která prý sloužila obráncům tohoto barokního obranného systému Prahy k nepozorovanému úniku z obleženého objektu. Její ústí bylo zamaskováno křovinami. Dokonce prý tato 120 cm vysoká chodba sloužila k nečekanému napadení nepřítele z boku a rychlému návratu do brány. Úzký prostor se dal v případě napadení snadno bránit či zatarasit. Objevená chodba byla po vyčištění opět zazděna.

Archeologové nalezli při průběžném průzkumu odtěžené zeminy mnoho kovaných hřebů, střepů starší keramiky a drobné mince z roku 1956 nebo prázdné lahve od vína a vodky z roku 1977.

Po znovuotevření Písecké brány bude objekt opět otevřen veřejnosti. Celý prosinec bude nabízet bohatý program tradičních adventních oslav, kde nebudou chybět koncerty, besedy a divadelní představení. Připraveny jsou i oblíbené vánoční dílny pro děti i dospělé, distribuce Betlémského světla i Rybova mše vánoční, kterou na Hod Boží adventní program vrcholí. Zhlédnout můžete i výstavu laureátů soutěže ilustrátorů dětské knihy Zlatá stuha.

Aktuální informace najdete na www.piseckabrana.cz