Pamětní deska Václava Morávka je opět na Prašném mostě

náhled souboruNa Prašný most se po šesti letech vrátila pamětní deska připomínající hrdinnou smrt štábního kapitána Václava Morávka, který v těchto místech padl 21. března 1942 v boji s gestapem. Původní pietní místo s pomníčkem muselo ustoupit stavbě tunelového komplexu Blanka.

Starostka Marie Kousalíková poděkovala během slavnostního odhalení desky Posádkovému velitelství Praha v Čínské ulici, kde byla deska od roku 2008 uchovávána a kde se také ve výroční den úmrtí V. Morávka konal v uplynulých letech pietní akt. Ocenila, že hlavní město dodrželo slib, že se deska vrátí do stejného místa. Poděkování patřilo i Metrostavu, který se zasloužil o podobu pomníku.

Nově byl v severní části parku Prašný most vytvořen kruhový prostor, do něhož byly postaveny tři čedičové kameny. Před nimi je usazena pamětní deska. Autorem ztvárnění pietního místa je Ing. arch. Klement Valouch.

Památník byl odhalen za účasti představitelů hlavního města, Armády ČR, Městské části Praha 6, Českého svazu bojovníků za svobodu, Společnosti Václava Morávka v Kolíně a dalších hostů.

Václav Morávek, který je jako člen skupiny Tři králové Čestným občanem Prahy 6, byl nejmladší člen legendární odbojové trojice Mašín, Balabán, Morávek, která působila na území Protektorátu v letech 1939–1942. Morávek vydržel na svobodě ze slavného trojlístku nejdéle. Padl 21. března 1942 při přestřelce s agenty gestapa. Roku 2005 povýšen in memoriam do hodnosti brigádního generála.

Smrt hrdiny Václava Morávka opět na Prašném mostě připomíná pamětní deska.