Robošvábi obsadili Pelléovu vilu

náhled souboruVernisáží výstavy Petra Nikla „Švábení“ se v říjnu znovu otevřela veřejnosti Pelléova vila. Až do ledna zde návštěvníci mohou spatřit originální tvorbu tohoto multimediálního umělce z Prahy 6, doprovázenou výtvarnými workshopy pro děti a doprovodnými koncerty.

Práci s robotickými brouky, kteří vytvářejí vlastní umělecká díla, předvedl autor během samotné vernisáže. Prozradil, že dílo vzniká kolem šesti hodin a že on sám je pouhým „koučem“, který dohlíží nad vlastní tvorbou robošvábů. Petr Nikl k tomu říká: „Zásadním principem projektu Švábení je potlačení vlastní autorské vůle ve prospěch vznikání svobodných a obsahově zcela vyvázaných kreseb, zaznamenávajících spontánní energické krajiny.“ Také návštěvníci si sami vyzkoušeli, jak nenápadný robošváb pohybem v pigmentu maluje, a obdivovali velkoformátové „švábí“ kresby, které v průběhu výstavy vznikají, a umělec jimi nahrazuje starší díla.

Veřejnosti se Petr Nikl současně představuje jako muzikant. Již během vernisáže se zapojil do koncertu Zapomenutého orchestru vedeného Jaroslavem Kořánem. Celkem 15 hudebníků improvizovalo na „švábí“ témata. Ve Ville Pellé je umělec přítomen každý čtvrtek odpoledne, od 18:30 pak začínají pravidelné koncerty a představení, v nichž účinkuje se svými uměleckými kolegy. Program na str. 21.

Umělec Petr Nikl.

V rámci výstavy se konají tvůrčí dílny pro děti, a to 15. 11. od 16 hod. a 20. 12. od 16 hod. Zkušené lektorky Mirka Vitásková a Lucie Haškovcová pracují s rozmanitými materiály, předvádějí dětem různé výtvarné techniky podobné těm, které užívá Petr Nikl v rámci výstavy. Tematicky se vztahují ke světu přírody – k broukům a hmyzu obecně, k rozdílu mezi lidskou civilizací a složitými kulturami hmyzích druhů. Inspirují se zároveň podzimem – nejen jeho barvami, ale i celým charakterem přírodního ukládání se ke spánku.