Sníh uklidí opět převážně brigádníci

Sněhová pohotovost začíná 15. listopadu. Úklid sněhu v Praze 6 během letošní zimy opět zajistí jak najatí brigádníci, tak dodavatelské firmy. Na více než pět set úseků najala Praha 6 brigádníky z řad občanů Prahy 6.

V současné době jsou již všechny úseky obsazeny, nicméně radnice na odboru dopravy a životního prostředí stále přijímá náhradníky. Brigádníci dostávají odměnu 2 000 korun měsíčně, za odpracovaný sněžný den pak 400 korun. Sníh musí být odklizen nejpozději v 10 hodin. Brigádníci mají nově povinnost uklízet sníh z chodníků ručně, tj. bez použití sněžných fréz. Výjimkou zůstávají chodníky kolem základních a mateřských škol, kde odklízení sněhu zajišťují za použití mechanizace školníci a dále chodníky v centrální části Bubenče a Dejvic, Střešovic a ve Vokovicích, na nichž zajišťují jejich schůdnost dodavatelské firmy.

Pro potřeby brigádníků sněhové pohotovosti bylo na území městské části rozmístěno přes 1200 ks červených plastových nádob na posyp. Bohužel tyto popelnice bezohlední lidé často převracejí nebo zneužívají jako odpadkové koše, čímž se znesnadňuje práce brigádníků.

V průběhu zimního období je stále aktivní bezplatná linka sněhové pohotovosti 800 105 060, na kterou se lze obracet s dotazy.