Jiří Šlitr jako ilustrátor

náhled souboruJako karikaturista a ilustrátor se tentokrát veřejnosti představuje hudebník a komik Jiří Šlitr v rámci výstavy Popmusea v KC Kaštan.

Výstava se zaměřuje na ranné období života všestranného umělce s překvapivým poznáním, že vytříbený rukopis jak kreslíře, tak pianisty byl příznačný již pro Šlitra – středoškoláka. Řada unikátních exponátů je vystavena poprvé. Například ojedinělé zvukové nosiče počínaje podomácku zhotovenými záznamy ze 40. let, karikatury Šlitrových spolužáků a profesorů gymnázia, pocházející z dobové školní kroniky „Sebranka“ (1942), notové sešity s rozepsanými skladbami, skicáky s rozpracovanými kresbami, vysvědčení, cestovní doklady nebo řada fotografií z rodinného archivu. Nechybí výběr ze známých Šlitrových kreseb s hudební nebo kavárenskou tématikou či portréty význačných osobností dobové hudební scény. Vystaveny budou i originály Šlitrovy portrétní tvorby z jeho „předsemaforských“ let.

Výstava bude zahájena 4. 12. v 18:30 hod. v prostorách Popmusea v KC Kaštan v Bělohorské ulici 150 v Praze 6. Součástí bude projekce záznamu přenosu České televize For Semafor, projektu, kde současní hudebníci po svém interpretují písně Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého. Výstava trvá do konce února. Otevřeno středa a čtvrtek 16–20 hod., sobota 14–18 hod. Informace na www.popmuseum.cz a tel. 776 141 531–2, 605 369 286.