Policie chce žalovat aktéry Key Investements

Protikorupční policie navrhuje obžalovat tři bývalé členy představenstva investiční společnosti Key Investments. Podle detektivů způsobili více než 40 subjektům škodu zhruba 840 milionů korun. Mezi nimi i Praze 6 a její společnosti SNEO a.s.

„Musíme zjistit aktuální stav a dopady této nové situace na městskou část Praha 6. Učiníme neprodleně veškeré kroky s cílem minimalizovat finanční ztráty,“ uvedl radní Jaromír Vaculík (TOP 09). Za ty je odpovědné bývalé vedení radnice.

Společnost Key Investments fungovala jako prostředník, přes kterého Praha 6 a další městské části a firmy investovaly své peníze. V letech 2003 až 2007 Praha 6 vložila do portfolia cenných papírů vytvořeného společností Key Investments celkem 430 milionů korun. Ty měly být investovány do relativně bezpečných a hodnotných cenných papírů. Nicméně se tak nestalo a finance šly do neobchodovatelných akcií a dluhopisů společností, na které byla Key Investments napojena. „Z tohoto portfolia Praha 6 obdržela i díky vysokým úrokům z vkladů zpět téměř 370 milionů korun. Rozdíl jednoduše spočte každý – je to 60 milionů korun,“ uvedla v rozhovoru odcházející starostka Marie Kousalíková, která dluh „zdědila“ po předchůdci Tomáši Chalupovi.

Trojici čelných představitelů společnosti KI policie obvinila už vloni za porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.