Prahu 6 řídí koalice pěti stran Starostou je Ondřej Kolář z TOP 09

náhled souboruRadnici městské části povede v následujících čtyřech letech koalice složená ze zástupců stran TOP 09, Strany zelených, KDU-ČSL a hnutí ANO 2011, Starostové a nezávislí . Dosud vládnoucí strany ODS a ČSSD jsou v opozici. Starostou Prahy 6 byl zvolen třicetiletý právník, lídr kandidátky TOP 09 Ondřej Kolář.

„Nastupující koalice je koalicí vítězů, která reflektuje výsledek voleb a poptávku po změně,“ uvedl starosta Ondřej Kolář, zvolený na ustavujícím jednání zastupitelstva. Pro Koláře hlasovalo 31 ze 44 přítomných zastupitelů, kteří krátce předtím složili svůj slib. Ve svém projevu řekl, že bude usilovat o to, aby město „fungovalo logicky“ a zejména těm, kteří to nejvíce potřebují. „Nebudeme se chovat usurpátorsky. Chceme dělat pozitivní změny. Naším cílem je hlavně jasná a srozumitelná komunikace s občany,“ uvedl.

Podle Koláře chybí Praze 6 koncepce, a to jak v oblasti bytové politiky, tak dopravy, parkování a dalších. „Pohodlná většina nám dává možnost naplňovat naše priority,“ dodal starosta.

Koalice se opírá o většinu třiceti dvou hlasů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. „Opozici chápeme jako potřebný prvek k efektivnímu vládnutí,“ dodal na adresu ODS, ČSSD a KSČM, kteří jsou v zastupitelstvu v menšině, a to v poměru 13:32. 

Dohoda pěti stran

Koaliční dohoda uzavřená pěti stranami stvrdila společný postup při zvýšení transparentnosti radnice, kontrole hospodaření městské části, vytváření koncepce územního rozvoje a dopravy, ochraně zelených ploch a životního prostředí nebo podpoře kultury a vzdělávání. Všechny oblasti budou následně rozpracovány v programovém prohlášení rady městské části (koaliční smlouva je v plném znění na www.praha6.cz). Strany se současně dohodly na zřízení čtyř výborů: kontrolního, finančního, mandátového a výboru pro komunikaci a média.

Koaliční smlouva také rozdělila poměr sil v devítičlenné radě městské části, jejíž složení schválili noví zastupitelé. TOP 09 má kromě starosty Koláře místostarostku Evu Smutnou a dva radní, Jaromíra Vaculíka a Milenu Hanušovou. Všichni tři působili v minulém volebním období jako opoziční zastupitelé. Zástupcem starosty za ANO Praha 6 se stal Martin Polách, radním pak Roman Mejstřík. Za Stranu zelených se zástupkyní starosty stala Petra Kolínská a radním Antonín Nechvátal, také opoziční zastupitelé z předchozího období. STAN mají v radě jednoho zástupce starosty, Jana Lacinu.

Rada má spolu se starostou celkem devět uvolněných členů (vykonávají práci jako povolání a jsou za ni placeni), což je o dva více než v minulém období. Nárůst počtu radních kritizovala opozice s tím, že radnici tak vzrostou náklady. Podle Koláře je naopak nevyhnutelné, aby se členové rady věnovali své práci profesionálně na plný úvazek.

Koalice se shodla na postu uvolněného zastupitele pro Mariána Hoška z KDU-ČSL, který bude mít v radě hlas poradní. 

Podpis koaliční dohody pěti stran a hnutí se uskutečnil po několikatýdenním vyjednávání.

Zastupitelé složili slib

Volbě starosty a členů rady předcházelo složení slibu nových zastupitelů. TOP 09 má 11 členů, ANO 2011 6, Strana zelených 6, STAN 5, KDU-ČSL 2. V opozici je ODS se šesti zastupiteli, ČSSD se čtyřmi a KSČM se třemi. Na funkci člena zastupitelstva za STAN ještě před svým zvolením rezignoval Vladimír Baláš z rodinných důvodů. Zastupitelem se stal náhradník Libor Bezděk, ředitel DDM Praha.

Ustavující zasedání se konalo až poté, co soud zamítl návrh České pirátské strany na neplatnost voleb z důvodu protiústavnosti klauzule o 5% hranici pro vstup do zastupitelstva. Podle soudu stanovením klauzule nedochází k narušení politické soutěže ve smyslu vyloučení "rozvoje" volební strany.

Na ustavujícím jednání zastupitelé schválili nárůst počtu členů kontrolního a finančního výboru na třináct. Příští zastupitelstvo se rozhodne o jejich jmenovitém složení a také, zda budou tato jednání veřejná. Už nyní však současná rada deklarovala, že bude uváděno jmenovité hlasování jednotlivých radních u usnesení rady. 

Aktivní opozice

Opoziční zastupitelé se během jednání dotazovali na konkrétní programové priority radnice. „Těší nás, že koalice bude pokračovat v úspěšných projektech, které byly ODS zahájeny. Starosta Kolář potvrdil, že bude podporovat klíčové projekty – např. Břevnovskou radiálu v podzemní variantě, chodníkový program, projekt Zelené Malovanky, sněhovou pohotovost i kvalitní vzdělávání,“ uvedli opoziční zastupitelé z ODS. Podle nich je znepokojující, že dlouhotrvající vyjednávání o koalici na Praze 6 i hlavním městě povede k tomu, že městská část bude minimálně dva měsíce hospodařit v rozpočtovém provizoriu.

Podle KSČM bude záležet na tom, zda se koalici podaří udržet shodu všech stran. „Vzhledem k tomu, že je jich pět, to není zcela zaručené. Uvidíme, zda se budou opravdu snažit napravit to, co kritizovali. Pokud budou plnit všechny plány, které představili, ve prospěch obyvatel Prahy 6 a zejména méně majetných rodin a seniorů, není vyloučeno, že v konkrétních případech mohou získat podporu i klubu KSČM,“ uvedla předsedkyně klubu H. Briardová.

ČSSD bude jako opozice sledovat činnost nového vedení radnice, především při realizaci připravovaných dopravních staveb a staveb určených pro oblast sociální včetně nové LDN.