Roboti symbolicky zahájili stavbu vědeckého centra ČVUT

náhled souboruStavbu nového Institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (CIIRC), který za 14 měsíců vyroste v prostorách bývalé Technické menzy, odstartovali roboti.

Poklepu základního kamene se za jejich asistence zúčastnil rektor ČVUT Petr Konvalinka, ředitel institutu Vladimír Mařík, starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, zástupci univerzity, ministerstva školství a dodavatele stavby.

Nové prostory o velikosti čtyřiceti tisíců metrů čtverečních, které ČVUT rekonstrukcí a dostavbou získá, budou využity z velké části jako sídlo vznikajícího vysokoškolského ústavu ČVUT sdružujícího vědu napříč informatickými obory. „Jedná se o ústav, který se stane unikátním, modelovým centrem,“ řekl ředitel institutu Vladimír Mařík. Špičkové pracoviště a vzdělávací centrum bude vychovávat generace nových vědců a techniků v oborech, které budou stát v popředí dalšího rozvoje republiky.

Vybudované prostory za 1,38 miliardy Kč budou sloužit také jiným součástem ČVUT. Studenti se budou moci během studia stát členy kvalitních výzkumných týmů a realizovat zde své závěrečné projekty a kvalifikační práce.

Důležitou roli ve slavnostním aktu poklepu sehráli roboti. Robot „CIIRCáček“, který poklepal na základní kámen, druhý robot Cameleon Lab, který přivezl šest kladívek na poklep, je laboratorní verze pásové platformy určené pro dálkově řízené operace v členitém terénu. Pásový robot NIFTi z projektu TRADR odhalil robotickou rukou základní kámen.