Starosta Ondřej Kolář: Prověříme smlouvy, o důležitých věcech chceme veřejně diskutovat

náhled souboruStarosta Ondřej Kolář (TOP 09) se netají tím, že je v komunální politice nováčkem. Přiznává, že řadu věcí se ještě musí naučit, řadu jich chce ale změnit. Radnici by rád otevřel lidem a společně s koalicí chce podrobit kontrole věci nastavené svými předchůdci.

S jakým cílem jdete do vládnutí v následujících čtyřech letech?

Až se za čtyři roky ohlédneme, tak bych byl rád, aby bylo vidět, že jsme nespustili žádný experiment. Chceme ukázat, že nejen dosavadní garnitura tu byla schopná vládnout. To věřím, že splníme snadno. Chceme rozkrýt kauzy, které lidé nejvíc vnímají jako problematické a nejvíc se jich bojí. Například lépe nastavit fungování SNEO (společnost vlastněná městskou částí, pozn. red.), které je bolavou nohou Prahy 6. Všichni to vědí a nikdo s tím nic nedělá.

TOP 09 se jako vítěz rozhodla pro koalici složenou z pěti stran a hnutí. V čem vidíte výhody takového uskupení?

Říká se, že „víc hlav víc ví, víc očí víc vidí“. Všem našim rozhodnutím bude předcházet diskuze v širším plénu. S tím je samozřejmě spojeno i riziko, že diskuze budou obšírné a naše rozhodnutí nebudou tak rychlá, jak bychom potřebovali.

Bude takové společenství stabilní?

Věřím, že ano. Každé společenství má svá úskalí a i manželství o dvou lidech může být nestabilní. Ale máme koaliční smlouvu a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by stabilní být nemělo.

Na ustavujícím jednání zastupitelstva jste avizoval řadu změn. Můžete být konkrétnější?

S úřadem se teprve postupně seznamuji. Můj první dojem z gesce, kterou mám na starosti, (právní vztahy, pozn. red.) je, že Praha 6 strašně plýtvá, konkrétně třeba na právní služby. Měsíčně platí paušální platby advokátním kancelářím, které mají na starosti správu pohledávek, které ani nejsou vymahatelné. Měsíčně to mohou být statisíce a my bychom tyto částky chtěli investovat jinam. Čeká nás revize smluv, které jsou buď nevýhodné, nebo již nejsou potřebné.

Které změny čekáte, že budou nejsložitější?

Asi právě vypovídání nevýhodných smluv. To se týká například polikliniky Pod Marjánkou, se kterou má Praha 6 podle mého názoru podepsanou smlouvu, která je pro městskou část absolutně nevýhodná a nyní je třeba zjistit, zda jdou smluvní podmínky změnit ve prospěch Prahy 6. Další nedostatky vidím v dopravě, územním plánování i rozvoji obce.

Na co naopak hodláte navázat?

Toho je hodně a není třeba všechno kritizovat. Prahu 6 dostáváme v relativně dobrém stavu, a to jak radnici, tak obec samotnou. Například školství je zde na výborné úrovni. V takto nastaveném standardu se pokračovat musí, a my to chceme. Naopak chceme rozšířit i spolupráci se školami, které přímo nespadají pod městskou část, jako jsou gymnázia a vysoké školy. Pokud je totiž v Praze 6 něco špatně, tak to jsou věci, které nejsou tolik vidět. Nicméně volby ukázaly, že v Praze 6 žijí lidé, kteří o věcech přemýšlejí a zajímají se o veřejné dění. Když vidí, jak Praha 6 přichází o miliony, jako například v kauze Key Investments, tak si přejí, aby se takové peníze použily jinde a byly prospěšné.

Vy i vaši koaliční kolegové hovoříte o otevřenosti radnice. Tu ale prosazovali i vaši předchůdci. Jak si představujete „otevřenou radnici“ Vy?

V řadě případů se lidé dozvídali o důležitých věcech z radnice až na poslední chvíli, někdy jen náhodou, nebo si museli informace sami vypátrat. Radnice by se měla více bavit s lidmi. Současně chceme zjednodušit a zpříjemnit agendu úřadu, například pokud si lidé půjdou nechat udělat občanku, mohla by jim přijít SMS zpráva, kdy si ji mají vyzvednout. Víc bychom se chtěli otevřít občanským sdružením. Od nich se z mého pohledu nejvíc dozvíme. Jsou to lidé, kteří v určité lokalitě žijí, jsou tam aktivní, znají sousedy a vědí, co je tam potřeba. Plánujeme obnovit setkání s občany, protože to k otevřenosti patří.

Jedním z největších a nejsložitějších problémů Prahy 6 je parkování. Vašim předchůdcům se vyřešit nepodařilo, situace se zhoršuje a řešení se stále odsouvá…

Složitost toho problému je mimo jiné v tom, že se musí řešit společně s magistrátem. Podle mého názoru ale zavedení modrých zón pouze v Bubenči a v Dejvicích nic neřeší, protože se problém odsune na ostatní části Prahy 6, a to zejména k budoucím stanicím metra. A stále je otázkou, jak bude přínosné. Do problematiky parkování je v první řadě potřeba zapojit moderní technologie. Existují mobilní aplikace, které vám v telefonu ukážou počet volných míst v ulici. Může je využívat i městská policie a kontrolovat, na jak dlouho má auto zaplacené parkování. Dalším řešením jsou parkovací domy, garáže ve vnitroblocích, podzemní garáže. Takové věci Šestka potřebuje, a pokud se nezačnou ve velkém realizovat, tak se problém s parkováním nikdy nevyřeší. A samozřejmě je potřeba motivovat mimopražské, aby se do Prahy dopravovali jinak než autem.

Jaké jsou vaše předpoklady k tomu být dobrým starostou?

Jestli mám předpoklady být dobrý komunální politik, ukáže doba. Svoje předpoklady vidím nejspíš v tom, že jsem z rodiny, kde jsme se vždycky zajímali o politiku. Můj otec byl diplomat, politika u nás byla na denním pořádku, zajímala mě a bavila. To, že jsem šel pracovat ke Karlu Schwarzenbergovi (jako tajemník a poradce pro zahraniční politiku, pozn. red.), mi přišlo jako přirozený vývoj a tam jsem se učil, jak se dělá politika v praxi.

Jaký je váš vztah k Praze 6?

Pozitivní, pochopitelně. V Praze 6 žije velká část mojí rodiny a s Prahou 6 jsme skutečně spjatí. I já tu prožil většinu života již od jeslí.

Kdy jste se rozhodl, že chcete kandidovat na starostu městské části Praha 6?

Jako lídr kandidátky TOP 09 jsem tušil, že to tak dopadne a s tím jsem do toho šel. Před necelým rokem jsem byl zvolen předsedou šestkové TOP 09 s tím, že dál budeme hledat lídra. Postupem času se ukázalo, že tím lídrem jsem já. Nechtěl jsem se zříkat odpovědnosti.

Do komunální politiky jste vstoupil před necelým rokem. Nemáte obavu, že vás zkušenější kolegové „převálcují“?

Strach ne, já si spíš myslím, že se od nich můžu něco naučit. Celé to beru jako velkou výzvu. V koaliční smlouvě jsou pojistky na to, aby k takovým věcem nemohlo dojít. A od opozičních zastupitelů se koneckonců taková práce čeká.

Mgr. Ondřej Kolář se narodil roku 1984 v Praze, od roku 1986 bydlí na Praze 6. S rodiči žil několik let v zahraničí, jmenovitě v Norsku, Švédsku a Irsku. Absolvoval mediální studia na FSV UK a práva na Fakultě právnické ZČU v Plzni. V roce 2008 absolvoval International Legal Studies Program na Washington College of Law, AmericanUniversity ve Washingtonu, DC. Pracoval nejprve na New YorkUniversity in Prague, poté krátce ve společnosti ČEZ, od roku 2007 pak v advokátní kanceláři DLA Piper Prague, LLP. V roce 2011 přijal nabídku dělat tajemníka Karlu Schwarzenbergovi. Od loňského roku zastává post předsedy regionální organizace TOP 09 Praha 6. S partnerkou vychovává syna. Závodně vesloval, zajímá se o umění, architekturu a mezinárodní vztahy, rád vaří.