Parky ozdobí nové pomníky, připomenou osobnosti i události

náhled souboruÚspěšné Dejvické divadlo přichází s jarem s další premiérovou inscenací. Hra inspirovaná posledním rokem života Franze Kafky, který teprve před svou smrtí potkal tu pravou ženu, nese název KAFKA `24.

V letošním roce si Evropa připomene 100 let od vypuknutí 1. světové války, jejíž rozbuškou se stal červnový atentát vSarajevu na následníka trůnu Františka Ferdinanda a jeho choti Žofie Chotkové. Připomenutí smrti české šlechtičny Žofie Chotkové jako pozapomenuté oběti sarajevského atentátu by mělo být významným příspěvkem Prahy 6 k evropským událostem.

Městská část Praha 6 vypsala výtvarnou soutěž na pomník Žofie Chotkové s vodním prvkem, který by měl být umístěn do upravovaného prostoru za Píseckou bránou. Okolí brány totiž zdaleka neodpovídá významu památky, která je jedinou dochovanou bránou původního barokního opevnění Prahy. Praha 6 současně připravuje zklidnění prostor před Píseckou bránou, spojenou somezením dopravy a zejména parkováním, aby se podpořil význam tohoto místa.

Další výtvarnou soutěží, která v současné době probíhá, je soutěž na pomník Marie Terezie, jediné panovnice vládnoucí na českém trůnu. Ten by měl být vybudován v předpolí bastionů na Prašném mostě a stát se dominantou vznikajících parků podél opevnění. Jeho umístění a odhalení bude závislé na dokončení tunelu Blanka. V prostoru nyní probíhají dokončovací práce stavby městského okruhu. Po uzavření ramp a stavby podzemních garáží na Prašném mostě se na povrch nevrací původní uspořádání, ale vznikne zde park s vodním prvkem a uměleckým dílem. Toto řešení je dlouhodobě podporované a projednané městskou částí Praha 6 i hlavním městem. Podobu výtvarného díla vybere porota sestavená zodborníků a zástupců městské části.

Morávek zpátky na Prašný most

Na Prašný most se vrátí také pomník št. kapitánu Václavu Morávkovi, jednomu ze tří králů odboje v období nacistické okupace. Pomník byl provizorně osazen na nádvoří kasáren v Dejvicích. Po jeho přemístění bude místo vkasárnách patřit další významné osobnosti. Za finančního přispění Prahy 6 se připravuje busta válečného veterána a čestného občana Prahy 6 Tomáše Sedláčka, který zemřel 27. srpna 2012 ve věku 94 let. S myšlenkou generálova pomníku přišli vojáci Posádkového velitelství Praha, kteří založili občanské sdružení a jeho prostřednictvím na výrobu pomníku shánějí peníze. Příspěvky lze posílat na transparentní účet Společenství přátel arm. generála Tomáše Sedláčka, posádka Praha, o. s., zřízený u Fio banky. Číslo účtu: 2100476240, kód banky: 2010. Bustu vytvořil student Akademie výtvarných umění Petr Lacina pod vedením sochaře profesora Petra Siegla vrámci ročníkové práce. 

Vzpomínka na osobnosti

V září letošního roku by se dožil 90 let významný exilový spisovatel a nakladatel Josef Škvorecký, v 30. letech minulého století také občan Prahy 6. Městská část připravuje pamětní desku se známou karikaturou J. Škvoreckého od Ondřeje Suchého. Deska bude u příležitosti nedožitých narozenin umístěna na domě v Břevnově, kde Škvorecký tehdy žil.

Již na konci srpna bude odhalen několik let připravovaný pomník jednomu z největších géniů 20. století fyziku Nikolu Teslovi. Bronzový pomník zobrazující stylizaci jednoho z jeho transformátorů se stane dominantou stejnojmenného parku v Dejvicích, kde je připraven základní kámen pomníku. Peníze na realizaci poskytl Praze 6 sponzor.

Bez zajímavosti zpohledu uměleckých děl pod širým nebem nezůstane ani plánovaný „park Evropy“ připravovaný rekonstrukcí ze stávajícího zeleného pásu mezi Evropskou a Velvarskou ulicí. V parku budou instalována zastavení věnovaná jednotlivým partnerským městům Prahy 6, umělecky ztvárněná zídkou s nápisem a typickým stromem partnerského města.

Ve spolupráci s ruskými podnikateli Rusko-české obchodní komory je připravováno umístění busty A. S. Puškina na stejnojmenném náměstí. Busta bude umístěna na mramorovém podstavci a odhalena by mohla být ještě v tomto roce. Sama busta je určitým kompromisem představ o poctě slavnému básníkovi, původně se totiž uvažovalo o soše.

Praha 6 připravuje též rekonstrukci parku Lázaro Cardenas de Rio známého pod dřívějším názvem park Interbrigády. Zde budou parkovou úpravou a cestičkami u vytipovaných míst vytvořeny podmínky pro umístění soch a bust významných osobností Latinské Ameriky, které rozšíří dva zde již stojící pomníky Benita Juaréze a Simona Bolívarova. S příslušnými ambasádami již proběhla první jednání.

Jedním z nejzajímavějších počinů má být připravované založení archeologického muzea pod širým nebem, pracovně nazývaného „Pragalerie Bubeneč“. Projekt bude formou informačních kiosků prezentovat jednotlivé pravěké a starověké nálezy v místě významné lokality starého Bubenče, a to přímo v místech jednotlivých nálezů. Návštěvník uvidí např. keramický fragment ve tvaru obuvi z mladší doby bronzové, nalezený během rekonstrukce v Terronské ulici, mohylové pohřebiště v jižní části náměstí před hotelem Crowne plaza (dříve Internacionál), ženský hrob kultury se šňůrovou keramikou na Puškinově náměstí a řadu dalších archeologických nálezů.

Na území Prahy 6 se vsoučasné době nalézá kolem sto padesáti pomníků, soch a pamětních desek. Městská část se o ně stará a zajišťuje jejich průběžné opravy. V minulém roce např. kamennou část pomníku Letců na náměstí Svobody v Bubenči, průběžné opravy podstavce a nápisů T. Brahe, J. Keplera a maršála Koněva. 

Pomníky přibývají

Historie pomníků na území Prahy 6 sahá zpřevážné většiny do druhé poloviny 19. století. Věnovány jsou významným událostem i významným osobnostem světové i české historie. Zposledních deseti let na území Prahy 6 stojí za připomenutí několik pomníků. Památník československým zahraničním vojákům, účastníkům II. světové války, který tvoří novodobou dominantu Vítězného náměstí. Jeho součástí je patnáct žulových desek, pod něž byly uloženy schránky sprstí z pohřebišť československých vojáků vzahraničí. Bronzová socha, je dílem akademického sochaře Jiřího Plieštika.

Za spoluúčasti Prahy 6 byla před dvěma lety odhalena socha fotbalové legendy Dukly Praha Josefa Masopusta ve zrekonstruovaném prostoru před Juliskou. Dosud žijícího slavného útočníka ztvárnil vbronzu akademický sochař Josef Nálepa. Poctou jednomu z nejvýznamnějších německých a evropských politiků 20. století, Willymu Brandtovi, je před třemi lety instalovaná kamenná stéla ve stejnojmenném parku při ulici Ve Struhách. Dominantou náměstíčka Wuchterlova Kafkova se stalo bronzové sousoší tří koní od Michala Gabriela, které doplnilo nově vzniklé náměstí sfontánou.

Unikátním příspěvkem do veřejného prostoru byl bezpochyby vznik Galerie pod širým nebem na Hadovce. Park dotváří díla některých členů umělecké skupiny Tvrdohlaví. „Malý Marťan“ od Jaroslava Róny, „Přelet“ nebo monumentální hlava dítěte „El nino“ Stefana Milkova, plastika „Ležící“ Michala Gabriela, „Lavice“ a plastika letícího „Vzduchoplavce“ na 15 metrů vysokém ocelovém stožáru Františka Skály a „Vstřícné kameny“ Jasoně Zoubka.

 

Žofie Chotková