Stará budova lázní na Julisce omlazena po generální rekonstrukci

náhled souboruÚspěšné Dejvické divadlo přichází s jarem s další premiérovou inscenací. Hra inspirovaná posledním rokem života Franze Kafky, který teprve před svou smrtí potkal tu pravou ženu, nese název KAFKA `24.

K historické budově lázní vrámci rekonstrukce přibyla ipřístavba moderní sauny. Celý komplex významným způsobem zkvalitní sportovní přípravu a regeneraci armádních sportovců, zlepší podmínky pro přípravu vojáků, včetně rekondice a nabídne prostory kpořádání sportovních soutěží.

Budova lázní byla uvedena do provozu vroce 1956 jako součást sportovního areálu Juliska, který o čtyři roky později doplnil vybudovaný stadion shřišti a atletická dráha, na místě bývalé cihelny. Ve své době představovala budova moderní tréninkový komplex stělocvičnou, posilovnou, bazénem, masérnami, šatnami a zázemím pro trenéry.

Vposledních dvaceti letech, sprudkým rozvojem vrcholového sportu, přestala zajišťovat potřeby tréninkového a regeneračního procesu, zestárlo i vnitřní vybavení a technologie zajišťující provoz. Zejména zfinančních důvodů se však důkladná rekonstrukce chátrající budovy rok od roku odkládala.

„Jsem rád, že můžeme nabídnout hlavně sportovcům kvalitní prostory pro trénink i regeneraci, aby mohli dál skvěle reprezentovat na mezinárodních soutěžích a vozit medaile jako dosud,“ řekl odcházející ministr vdemisi Picek. Generál Pavel ocenil, že se další sportoviště otevírá a vrcholoví i výkonnostní sportovci, ale i vojáci jej budou moct využívat.

„Časový harmonogram rekonstrukce jsme museli přizpůsobit potřebám sportovců, zejména pak jejich přípravě na londýnské olympijské hry,“ přiblížil vedoucí projektuKarel Mazánek, ze společnosti OHLŽS, která rekonstrukci a novou stavbu zajišťovala. „Proto jsme nejprve postavili nový pětipodlažní pavilon sauny a teprve po skončení přípravy na olympiádu jsme se pustili do samotné rekonstrukce budovy lázní.“

Technologicky nejnáročnější částí rekonstrukce lázní byla oprava plaveckého bazénu, u kterého bylo potřeba zvednout dno a snížit hloubku vody. To si vyžádalo kompletní sanaci železobetonových konstrukcí vany bazénu. Lázeňská budova byla dále vybavena moderním wellness centrem, infrasaunou, šatnami asociálním zařízením. Rekonstrukci za téměř 250 milionů korun provedla divize 4 Praha OHL ŽS, a.s.

Spolu sbývalým ministrem obrany Vlastimilem Pickem si opravenou budovu prohlédli starostka Prahy 6 Marie Kousalíková, náčelník generálního štábu generálporučík Petr Pavel, ředitel stavební firmy OHL ŽS Petr Hankovec, ředitel ASC DUKLA plukovník Jaroslav Priščák a reprezentanti armádního sportu – olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda, stříbrný zOH vLondýně skifař Ondřej Synek, bronzový kajakář Josef Dostál a medailista ze světových šampionátů koulař Ladislav Prášil.

Zrekonstruovaná budova lázní z pohledu ze stadionu

V nové přístavbě jsou umístěny tréninkové trenažéry. Tento určený pro hod oštěpem vyzkoušel během slavnostního otevření Imrich Bugár, atlet a mistr světa vhodu diskem zroku 1983.