Výstava účastníků fotografického kurzu ve Skleňáku

náhled souboruÚspěšné Dejvické divadlo přichází s jarem s další premiérovou inscenací. Hra inspirovaná posledním rokem života Franze Kafky, který teprve před svou smrtí potkal tu pravou ženu, nese název KAFKA `24.

Vprůběhu loňského roku probíhal za podpory MČ Prahy 6 vKulturním centru Šlejnická celoroční pilotní kurz digitální fotografie pro seniory, jehož výsledkem je množství unikátních fotek. „Chtěli jsme, aby vrámci seniorských aktivit došlo k propojení aktivit venku, tedy focení, spolu se seznámením snovými technologiemi i smožností následných úprav fotografií na počítači. To se nám myslím vtomto unikátním kroužku výborně podařilo,“ popisuje kurz radní pro sociální oblast Petr Ayeboua.

Skoro třicet seniorů tak postupně vycházelo sprofesionálním fotografem do terénu a pořizovalo fotografie dle daného tématu, například příroda, architektura, makrofotografie, portrét atd. Následně své fotografie na počítači upravovali. „Bylo zajímavé a někdy ne zcela snadné sjednotit úroveň kroužku mezi ty, kterým dělala problém práce s počítačem stěmi, kteří již používají počítač a fotoaparát běžně. Do prázdnin byl však vidět úžasný pokrok, kdy senioři si již sami hráli srozměry, barvami, filtry a dalšími možnosti digitální fotografie na počítači,“ popisuje Mgr. Jan Tichý, garant a profesionální vedoucí kurzu.

Na výstavě uvidíte několik desítek fotografií, které vyjadřují nejlépe motto výstavy „Praha 6 očima seniorů“.

Pod tímto širokým termínem si můžeme představit mnohé, jednu zrovin pohledu poodhalíme na zmiňované výstavě. „Jsem rád, že ty nové fotoaparáty, které senioři dostávají od svých dětí a vnuků kvánocům konečně našly to pravé užití a senioři je mohou bez problémů i spočítačem používat. Také si myslím, že za několik výsledných fotografií by se nemuseli stydět ani zkušení fotografové či by bez problémů mohly být publikovány vněkterém zfotografických časopisů,“ doplňuje vedoucí kroužku Mgr. Vykydal Pavel zHome Senior.

Výstava potrvá do konce února a vstupné je zdarma.

Vpřípadě dotazů se ptejte paní Simeonové, koordinátorky KC Šlejnická na telefonním čísle 736489330.

Miroslava Kocandová – List na podzim

Jindra Smolíková

Josef Rafaj – Zrcadlení