Dejvické divadlo objevuje Kafku

náhled souboruÚspěšné Dejvické divadlo přichází s jarem s další premiérovou inscenací. Hra inspirovaná posledním rokem života Franze Kafky, který teprve před svou smrtí potkal tu pravou ženu, nese název KAFKA `24.

„Na Kafku jsem si myslel už dávno. Ale myslet si na něj je jedna věc a udělat inscenaci druhá. K tomu musí být dva: autor a režisér. Jan Mikulášek na Kafku slyšel. A tak jsem začal psát,“ říká autor a dramaturg hry Karel František Tománek, který však odmítá prozradit, co skrývá číslovka v názvu hry. „Pozorný divák jistě správnou odpověď najde sám,“ říká Tománek.

Podle autora nemá divák očekávat příběh o historické osobnosti. Franz Kafka podle něj navíc dávno ztratil svou lidskou podobu. Stal se z něho mýtus, objekt filozofických spekulací a ikona turistického ruchu. „My jsme se pokusili objevit živého člověka. Neusilovali jsme o vnější shodu s dochovanými fakty, ale o to, co se za nimi skrývá,“ upřesňuje.

Kafka '24 je příběh o dvou lidech, jejichž životy spojí náhoda. Bylo by pěkné, kdyby to byl i příběh o odvaze: nebát se být s druhým. A o naději. „Ze všeho nejlepší by bylo, kdyby diváci zapomněli na Kafku a inscenaci vnímali jako divadelní obraz. Poslední rok jeho života byl pro nás především inspirací, doplňuje.

Kafku na repertoáru Dejvického divadla najdete od března. V režii Jana Mikuláška se v hlavních rolích představí David Novotný a Lenka Krobotová. Dále hrají Barbora Poláková, Michaela Bendová, Václav Neužil, Pavel Šimčík a Hynek Čermák.