MŠ Arabská proměňuje zahradu díky příspěvku nadace

náhled souboruÚspěšné Dejvické divadlo přichází s jarem s další premiérovou inscenací. Hra inspirovaná posledním rokem života Franze Kafky, který teprve před svou smrtí potkal tu pravou ženu, nese název KAFKA `24.

Zahrada se podle názvu projektu má stát pomyslnou cestou do světa. Rozlehlá zahrada nabízí spoustu prostoru, ale děti spontánně využívají jen třetinu její plochy. Spíše než zahradu tak připomíná park, nevyhovuje potřebám dětí ani učitelů, a navíc je nákladná na údržbu. Učitelé s rodiči proto začali přemýšlet, jak ji přetvořit v inspirativní prostor a společně připravili úspěšný projektový záměr. „Účast v programu Zahrada hrou nám přinesla obrovskou inspiraci a odvahu se podívat na naši zahradu novýma očima. Naším cílem je proměnit konvenční parkovou zahradu v prostor svobodného přírodního prostředí, v kterém budou děti objevovat svět nezprostředkovaně, tak, aby mohly lézt po stromech, sekat dříví, hrát si s bahnem, pozorovat hmyz, ptáky, přírodní cykly, skrývat se a objevovat, hrát si ve skupinách i mít vlastní soukromí,“ popisuje cestu proměny ředitelka školky Irena Holemá.

Zahrada by po své úpravě měla nabídnout také bezpečné prostředí pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami, jejichž integraci má školka ve svém programu. Na zahradě nevzniknou téměř žádné nové herní prvky. Přibydou ale místa pro rozvoj smyslů a také místa vhodná pro venkovní výuku a společná setkávání zdravých a hendikepovaných dětí i jejich rodičů.

Školka, která uspěla při získání grantu, dostala sto tisíc korun na vytvoření projektové dokumentace. Dalších 650 tisíc korun pak obdrží na realizaci projektu a dále 50 tisíc na údržbu zahrady. To však nepokryje všechny náklady. „S pomocí rodičů a přátel školy pak školka hledá cesty jak získat další finanční prostředky, stavební materiál či dřevo na herní prvky,“ dodává ředitelka Holemá.

Do nového projektu vylepšení zahrady se zapojují i rodiče, kteří se účastní školkových brigád.