Památkové granty pomáhají udržovat historické objekty

náhled souboruÚspěšné Dejvické divadlo přichází s jarem s další premiérovou inscenací. Hra inspirovaná posledním rokem života Franze Kafky, který teprve před svou smrtí potkal tu pravou ženu, nese název KAFKA `24.

Praha 6 na svém území zahrnuje část Pražské památkové rezervace, Památkové rezervace Ruzyně, památkové zóny a kolem sto padesáti nemovitých kulturních památek. Průběžné udržování těchto historických objektů je nezbytnou podmínkou pěkného vzhledu. Praha 6 proto chce finanční spoluúčastí motivovat vlastníky nemovitostí, aby tyto objekty opravovali a udržovali. Grantové řízení pro letošní rok bude vyhlášeno v polovině března a přijímání žádostí bude ukončeno na konci května. Podrobnosti zájemci naleznou na webu Praha6.cz i v informačních kancelářích úřadu.

V minulém roce Praha 6 přispěla na obnovu památkově chráněného objektu venkovské usedlosti na Starém náměstí v Ruzyni, která je součástí území vesnické památkové rezervace. Záměrem vlastníka je postupně opravit a stabilizovat stávající chátrající objekty venkovské usedlosti. V loňském roce byla díky příspěvku 200 tisíc z rozpočtu městské části opravena hlavní vjezdová i prostřední brána, stabilizována kůlna pro kočár a stabilizovaly se základy východního štítu stodoly.

Praha 6 měla přispět i na opravu opukové ohradní zdi u Větrného mlýna Větrník. Majitel ale žádost vzal zpět a částka sto tisíc korun byla vrácena zpět do rozpočtu.

V roce 2012 Praha 6 přispěla 150 tisíci korunami na úpravu sklepních prostor Suchardovy vily ve Slavíčkově ulici a pomohla k založení lapidária Suchardových skulptur. V minulosti byl poskytnut příspěvek na výměnu střešní krytiny na mansardách dvojvily známé jako Stachova a Hoffmannova dvojvila, postavené na začátku minulého století dle návrhu architekta Josefa Gočára v sousedství Písecké brány. Nejvyšší příspěvek ve výši 900 tisíc korun věnovala Praha 6 na obnovu Jurkovičovy vily, kterou pro JUDr. Jana Náhlovského navrhl roku 1907 Dušan Jurkovič. Obnova objektu a zahrady, včetně altánu, významně přispěla k utváření kvality vilové čtvrti na území Prahy 6.