Pelléovka hledá nového nájemce Galerie Anderle ve vile končí

náhled souboruÚspěšné Dejvické divadlo přichází s jarem s další premiérovou inscenací. Hra inspirovaná posledním rokem života Franze Kafky, který teprve před svou smrtí potkal tu pravou ženu, nese název KAFKA `24.

Už jen necelý měsíc mají lidé možnost zhlédnout výstavu malíře Jiřího Anderle, která nabízí výběr z jeho díla z let 1954–2013 nebo stálou výstavu primárního umění Afriky. Na ukončení činnosti obecně prospěšné společnosti Pelléova vila se dohodli oba zakladatelé, tedy městská část Praha 6 a Nadace Milady a Jiřího Anderlových poté, co se druhý ze zakladatelů rozhodl ze společného projektu odstoupit.

Důvodem byly nevyřešené otázky ohledně finančního zajištění provozu a dalšího rozvoje galerie. „Městská část Praha 6 jako jeden ze dvou zakladatelů obecně prospěšné společnosti Pelléova vila udělala pro další chod galerie vždy maximum,“ oznámila starostka Marie Kousalíková. „Několikrát jsme další fungování řešili s Nadací, bohužel jsme nebyli schopni se dohodnout,“ dodává.

Městská část Praha 6 v letech 2004 až 2013 poskytla na zajištění provozu galerie celkem 6,85 milionů korun. Část veřejnosti i někteří opoziční zastupitelé výši pravidelných ročních příspěvků opakovaně kritizovali. Radnice usilovala o to, aby na provoz nepřispívala jen městská část ze svého rozpočtu, ale aby také vedení o.p.s. Pelléova vila aktivně vyhledávalo další možnosti financování, oslovovalo možné sponzory, donátory, a aby se čerpaly peníze z grantů. To se ovšem nedařilo.

„Ze zkušenosti vím, že nikdy nevíme, co je dobře a co špatně. Také proto pro mne nebyla zklamáním dohoda naší nadace o ukončení činnosti v Pelleově vile. Vždyt to bylo jen logickým vyústěním vzrůstajícího tlaku opozice,“ říká k ukončení činnosti malíř a čestný občan Prahy 6 Jiří Anderle. „A koneckonců desetiletá služba veřejnosti není krátká doba,“ dodává s tím, že problémy začaly ve chvíli, kdy se chod galerie nedařilo zajišťovat sponzorsky.

 

Hledá se nájemce

Galerie v Pelléově vile fungovala od roku 2003, kdy byla otevřena po zdařilé rekonstrukci zchátralé neorenesanční vily, která od sedmdesátých let sloužila jako mateřská škola. Městská část se v roce 2001 přistoupila k pro rekonstrukci, do které investovala 32 milionů korun. Vilu se rozhodla využít jako kulturní prostor a spolu s Nadací Milady a Jiřího Anderlových z ní vytvořila galerii prezentující rozsáhlé dílo Jiřího Anderleho a sbírku afrického umění, které Jiří Anderle sbíral na svých cestách za africkými domorodci.

Městská část v současné době hledá provozovatele Pelléovy vily, který nabídne její další využití. „Pelléova vila není provozována proto, aby generovala zisk, ale musí se určitě co nejdříve zvýšit návštěvnost, zlepšit informovanost, nabídnout zajímavý program," vysvětluje tiskový mluvčí radnice Adam Halmoši. Proto také není předem jasné, zda se ve vile budou dále konat svatební obřady, to vše se bude odvíjet od dalšího využití vily.

 

Probíhají diskuze o využití

„Majetek obce by měl sloužit jejím obyvatelům a musíme brát ohled na to, co v této chvíli potřebují nejvíc. Ti, co bydlí v okolí Pelléovy vily, postrádají letos dostatek míst ve školce a ve vile do roku 2003 školka byla. Takže bychom měli uvažovat i tímto směrem,“ říká Helena Briardová, zastupitelka KSČM. Podobně smýšlejí i zastupitelé Strany Zelených.

S ukončením provozu galerie souhlasí i TOP09. „Spojení Anderleho sbírky a multikulturních potřeb obce nešlo dlouhodobě dohromady. Je dobře, že Praha 6 vypíše na záměr dalšího využití vily soutěž. Dům nebyl pro galerijní potřeby postaven, i proto bych se nebránil diskusi o využití vily k jinému účelu,“ říká zastupitel Michal Tryml.

Zastupitelé v únoru schválili poskytnutí posledního finančního příspěvku 375 tisíc korun společnosti Pelléova vila, který pokryje náklady na její fungování v prvním čtvrtletí tohoto roku.

 

Nezájem veřejnosti?

Přestože expozice afrického umění i Anderleho obrazy jsou v Čechách unikátní záležitostí, a každého čtvrt roku se výstavy měnily, galerie se v posledních letech potýkala s nízkou návštěvností. V roce 2012 si například výstavu prohlédlo jen dva a půl tisíce platících návštěvníků, stejně jako v roce 2011, ještě méně to bylo ve dvou předchozích letech. Vstupné bylo 80 korun, polovinu platili senioři a studenti. Další návštěvníci pak využívali možnost bezplatných návštěv například při Muzejní noci, při Dnech seniorů nebo Týdnu zdravé Šestky. Praha 6 se na oživení prostoru Galerie aktivně podílela organizací odpoledních koncertů pro seniory v zahradě vily spojené s prohlídkou výstav.

I přesto galerie dlouhodobě bojovala s nezájmem široké veřejnosti. Až zpráva o ukončení činnosti a vstup zdarma přilákaly během necelých dvou měsíců do galerie více než jeden a půl tisíce návštěvníků. Jiří Anderle svoji sbírku přestěhuje do rodného Pavlíkova na Rakovnicku, kde prožil podle jeho slov nejkrásnější dobu svého života. Nová výstavní síň s Anderleho dílem se stane součastí cyklostezky mezi Rakovnikem a hradem Křivolátem.

 

Neorenesanční objekt z roku 1890 dostal název podle francouzského generála M. C. J. Pellého, který v roce 1919 působil jako velitel československé armády. Objekt v minulém století sloužil také jako mateřská škola.

Malíř Jiří Anderle provázel návštěvníky svojí sbírkou afrického umění například v rámci Dnů seniorů.