Pokuty za zbourání domu v památkové zóně

náhled souboruÚspěšné Dejvické divadlo přichází s jarem s další premiérovou inscenací. Hra inspirovaná posledním rokem života Franze Kafky, který teprve před svou smrtí potkal tu pravou ženu, nese název KAFKA `24.

Stavební úřad Prahy 6 udělil jednu pokutu společnosti Matragi Design, s. r.o., která pozemek i původní vilu vlastní, a druhou pokutu stavební firmě. Společnost totiž měla z listopadu 2013 povolené úpravy vily, vilu však zbourala celou z důvodu údajné havárie. Nebylo dodrženo stavební povolení a místo povolených úprav (přístavby) byl objekt zbourán, konstatoval stavební úřad. S ohledem na to, že je řízení neveřejné, není možné uveřejnit výši pokut. Jejich maximální výše je půl milionu korun.

Za odstranění vily dostala firma Matragi Design, kterou spoluvlastní slavná módní návrhářka Blanka Matragi, také pokutu od pražských památkářů150 tisíc korun. Společnost se proti sankci odvolala s tím, že vina za zničení domu je na straně stavební firmy. Případem se bude zabývat také ministerstvo kultury.

V Praze 6 nešlo o první likvidaci domu v rozporu se stavebním povolením. Podobný osud například postihl i bývalý dům malíře Karla Svolinského v Bubenči.