Populace stárne, Praha 6 by chtěla vytvořit seniorům Dům služeb

náhled souboruÚspěšné Dejvické divadlo přichází s jarem s další premiérovou inscenací. Hra inspirovaná posledním rokem života Franze Kafky, který teprve před svou smrtí potkal tu pravou ženu, nese název KAFKA `24.

Zastupitelé se shodli, že městská část požádá magistrát o svěření budovy do své správy. „Naším záměrem je zřídit v ní Dům služeb pro seniory, který jim nabídne komplexní služby,“ říká starostka Marie Kousalíková. Měly by zde vzniknout malometrážní byty pro seniory, zázemí by zde měla mít Pečovatelská služba Prahy 6. Komerční prostory v přízemí bude možné využít např. pro kavárnu, lékárnu nebo prodejnu zdravotnických potřeb.

Budova v těsné blízkosti Vítězného náměstí je majetkem hlavního města a sociální služby starším občanům poskytovala od svého vzniku v roce 1924. Nyní se však uvolnila po přestěhování seniorů do nové budovy v Břevnově.

Záměrem městské části je vytvořit v domě osmdesát až sto míst pro seniory, kteří si budou moci uzavřít smlouvu na poskytování různých úkonů s pečovatelskou službou. „Praha 6 patří z hlediska věku svých obyvatel k nejstarším v Praze. Máme čtvrtinu občanů starších 65 let a do budoucna bude podíl seniorů růst. S tím vším bude spojena zvýšená poptávka po službách a ubytovacích kapacitách pro seniory“, říká místostarosta Petr Ayeboua a dodává: „Nechceme tuto situaci podcenit, a proto jsme se již nyní rozhodli pro vybudování nového domu určeného našim seniorům v Šolínově ulici. Zároveň tím chceme pokračovat v tradici poskytování sociálních služeb v tomto domě, započaté Eliškou Purkyňovou právě před devadesáti lety.“

Podmínkou vybudování centra je kompletní rekonstrukce objektu, který je pro dané účely momentálně nevyhovující. Na zřízení Domu služeb se s městskou částí bude podílet i Nadace Charty 77.