Seriál Šestky: Nekuřácké kavárny

náhled souboruÚspěšné Dejvické divadlo přichází s jarem s další premiérovou inscenací. Hra inspirovaná posledním rokem života Franze Kafky, který teprve před svou smrtí potkal tu pravou ženu, nese název KAFKA `24.

Kavárna u svaté Rodiny: káva s dobrým skutkem

Za necelý rok od svého otevření si našla řadu příznivců a věrných zákazníků. Oslovila je příjemným, takřka domácím prostředím, a milou obsluhou. Káva je výborná a denně k ní mají napečené čerstvé zákusky. Zákaz kouření je zde samozřejmostí, vítáni jsou rodiče s dětmi, pro které je připraven dětský koutek.

Paní Hynková z Petřin chodí do kavárny od jejího otevření, o kterém se dozvěděla z časopisu Šestka. Scházejí se zde s kamarádkami a jejich dětmi, sama paní Hynková má dvě. „Odpolední otevírací doba nám vyhovuje, přesně na kávu po obědě. Děti si hrají v koutku, nebo spí v kočárku na terase a je na ně krásně vidět. V létě sedíme na zahrádce a děti tu dokonce mohou jezdit na kole,“ pochvaluje si. Někdy se sejde až šest maminek a devět dětí. Vlídné prostředí kavárny jim proto vyhovuje. A to byl jeden z cílů vzniku kavárny, nabídnout lidem z Petřin příjemné místo pro setkávání a pro relaxaci.

Kavárnu u svaté Rodiny najdete na Petřinách v Ulrychově ulici, ve zrekonstruovaném objektu zařízení pro lidi s mentálním a kombinovaným zdravotním postižením. A právě tady, v kavárně, se zcela nenásilně a přirozeně propojují světy zdravých a postižených. Klienti domova si v klubové kavárně mohou vyzkoušet alespoň částečně, jaké je to vést normální život, třeba chodit do práce. „Projekt naší kavárny umožňuje lidem s mentálním postižením podpořit rozvíjení určitých pracovních a sociálních dovedností. Díky kontaktům se zákazníkem se zvyšuje jejich samostatnost, ale také jejich sebevědomí,“ říká o důležitém poslání kavárny Hedvika Bíbová, která má projekt kavárny na starosti. „Každý, kdo se u nás zastaví na kávu, svým způsobem pomáhá. Jednak tím, že si něco objedná, i tím, že umožní našim klientům osvojit si dovednosti, které patří do normálního života,“ dodává.

V kavárně obsluhuje šest obyvatel domova. Střídají se po dvou hodinách. Jedním z nich je čtyřicetiletý Petr Charvát. Do práce chodí dvakrát týdně. „Roznáším nápoje a zákusky, a starám se o nádobí,“ popisuje svoji práci, na kterou se pokaždé těší. V domově žije přes dvacet let a v kavárně pracuje od doby jejího vzniku. Přestože se zpočátku styděl, dnes si počíná velmi zkušeně. Umožňuje mu to lehčí forma jeho postižení. Kontakt s hosty je pro něj zpestřením dne.

V neposlední řadě si Domov provozem kavárny přivydělává na svůj provoz. Sortiment není nijak přehnaně široký, ale postačí, ceny jsou přijatelné. Káva stojí od 30 do 40 korun, a ze stroje zapůjčeného firmou Tchibo je opravdu výtečná. V nabídce jsou studené nápoje a kuchařky denně připraví závin, buchty nebo koláče. Vše si pečou ve vlastní kuchyni a zákusky jsou čerstvé.

O kvalitě kuchyně se ostatně mohou přesvědčit lidé, kteří by měli zájem o obědy. Domov nabízí možnost odběru obědů nebo jejich konzumaci v jídelně domova. Oběd stojí 69 korun. „Odběr oběda stačí nahlásit den předem,“ upřesňuje manažer stravování Karel Cagášek.

Aby kavárna sloužila širší veřejnosti jako místo setkávání a odpočinku, plánuje domov pořádání výstavy i malých koncertů, které jsou otevřené i pro návštěvníky z okolí. Prostory kavárny lze využít i pro pořádání malých rodinných oslav. Ostatně klienti domova zde svá jubilea slaví pravidelně. 

Znáte jiný nekuřácký podnik v Praze 6? Dejte nám o něm vědět na info@novinysestka.cz. Katalog nekuřáckých restaurací najdete též na nekourime.cz.

 

Kavárna u svaté Rodiny

Domov svaté Rodiny

Ulrychova 10/1084 na Petřinách

tram linky č. 1 a 18.

Provozní doba kavárny:

Pondělí–Pátek 13–18 hodin.

Tel.: 235 002 524/521

Kavárna se nachází v objektu Domova sv. Rodiny na Petřinách. V nekuřáckém prostředí se míjejí klienti domova s lidmi „z venku“.


Zaměstnanec kavárny a klient domova Petr Charvát s asistentkou Hedvikou.

Kavárna se nachází v objektu Domova sv. Rodiny na Petřinách.

V nekuřáckém prostředí se míjejí klienti domova s lidmi „z venku“.