Vietnamský večer v Písecké bráně

náhled souboruÚspěšné Dejvické divadlo přichází s jarem s další premiérovou inscenací. Hra inspirovaná posledním rokem života Franze Kafky, který teprve před svou smrtí potkal tu pravou ženu, nese název KAFKA `24.

Večera se zúčastnil nově jmenovaný velvyslanec Vietnamské socialistické republiky v České republice J. E. Truong Manh Son, který pronesl pár slov úvodem. Pozvání na Vietnamský večer také přijali předseda, místopředseda a místopředsedkyně Svazu Vietnamců v ČR, pan Hoang Dinh Thang, pan Tran Viet Hung a paní Tran Thi Nga.

Po přednášce se účastníci večera zapojili do diskuse o životě a každodennostech vietnamské komunity v Česku, zejména pak o vztahu Vietnamců k Čechům a Vietnamu. Večer byl zakončen atraktivní ukázkou balení čerstvých „fresh rolls“ neboli jarních vietnamských závitků, které ve Vietnamu představují jedno z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších jídel. Náštěvníci se nejdříve seznámili se všemi ingrediencemi a bylinkami – základem je rýžový papír, rýžové nudle, krevety a listy ledového salátu, z bylinek zejména koriandr a sladká thajská bazalka. Poté si každý účastník sám balení závitků vyzkoušel. I v mnoha vietnamských restauracích se rolky servírují tak, že jsou hostům na stůl přineseny veškeré potřebné ingredience a oblíbenou pochoutku si balí každý sám.

Při workshopu se také ochutnávala pravá vietnamká káva a oblíbený tradiční zelený čaj.