Vyjádření politických klubů na aktuální téma

Vydavatelem novin Šestka je nově od března 2014 Městská část Praha 6. Nadále platí, že noviny mají redakční radu. Redakční rada, kde má každá politická strana své zástupce – tedy, jak ODS a ČSSD, tak opoziční KSČM, TOP 09 a Strana zelených, se schází pravidelně každý měsíc. Jmenovitý přehled členů redakční rady lze najít na internetových stránkách www.praha6.cz, kde jsou zveřejňovány také zápisy z redakční rady.

„A mělo by se… a chtělo by to… a…“, ale vždyť čtete vyjádření ostatních politických klubů na této straně se mnou. Žasnu nad tím, co se mělo, co by to chtělo a hlavně nechybí populistické otázky. Jenže kritici nějak zapomněli na to hlavní – říct vám jak to všechno zařídit.Ostatně, přečtěte si jejich články znova a řekněte sami: Co kromě kritiky nabízejí? Je odvěkým pravidlem, že kritika má ukázat a přinést také cestu k řešení a možné nápravě. Jenže to jim chybí! Nebo vlastně říkají – že oním kouzelným proutkem, jak vše změnit, je hlasovací lístek v rukou voliče. Praha 6 vždy nabízela řešení a možnosti, jak věci zlepšit. Bylo-li by opravdu všechno špatně, nefungovala-li by radnice, nebylo by zároveň možné, aby Praha 6 byla nejvyhledávanější, nejatraktivnější a nejžádanější městkou částí metropole.

Až znovu uslyšíte ono pověstné „mělo by se…“, zeptejte se, co pro zlepšení udělali právě oni kritici a své zkušenosti mi prosím napište na: mkousalikova@praha6.cz.

Ing. M. Kousalíková, starostka MČ Praha 6

 

Zastupitelé KSČM byli vždy proti nákupu akcií FIMOS. Několik členů zastupitelstva MČ Praha 6 za ODS čelí trestnímu oznámení organizace Transparency international (TI), která upozorňuje na korupční jednání. Bývalí a ve třech případech i současní radní jsou podezíráni z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. V roce 2008 totiž vymysleli transakci, která převedla z obecního rozpočtu Prahy 6 do kapes majitelů společnosti FIMOS z okruhu příbuzných politika ODS Petra Bendla 75 milionů korun. Odkoupili akcie společnosti za to, že ji předčasně vypověděli z nájmu obecních pozemků. Cenu považují odborníci TI za vysoce přemrštěnou. Radním se nicméně podařilo obelstít většinu zastupitelů (pro bylo 22 ODS, 3 ED, 2 SZ a 4 ČSSD) argumentem, že tím Praha 6 získá pozemky na stavbu bytů a z jejich prodeje budou peníze na výstavbu školky a léčebny. Jen zastupitelé KSČM hlasovali proti a ing. S. Hejduk (KSČM) už tehdy transakci označil za podezřelou. Viz. záznamy z jednání.

PhDr. Helena Briardová 

 

Děti zpět do Pelléovky, umění do ulic! Inzerát pomůže, když něco sháníme. Inzerát hromadně podaný rodiči z Prahy 6 by vypadal asi takto: „Rodiče v Praze 6 poptávají pro své děti stovky míst v mateřských a základních školách. Značka: nespěchá, hoří!“ Až do roku 2031 má podle demografické studie nastupovat do prvních tříd 1100 dětí za rok – kapacita ZŠ na Praze 6 k dnešku je ale jen 9370 míst. Základní školy mají devět ročníků tj. 9 x 1100 = 9900! Závěr: školy zaplněné do posledního místa a ještě nám kapacita chybí. Doba trvání: dalších 15 let. Současný padesátiletý kantor z Prahy 6 má jistotu, že přeplněné třídy bude učit až do důchodu. O situaci v mateřských školách zde ani nepíši, rodiče ví své.

Zelení se ptají: Jak se radnice připravovala na babyboom? Jaké jsou priority radnice ohledně investic pro tento a příští rok? A co s tím můžete dělat vy? Jak ony stovky míst doplnit? Jednoduše. Přijďte volit v komunálních volbách za půl roku.

Mgr. Pavla Ducháčková Chotková 

 

Hlavní město a Metrostav jdou příští týden k rozhodčímu soudu kvůli sporu ohledně tunelu Blanka. Co se změnilo za poslední týdny? Metrostav zvýšil svoji pohledávku vůči hlavnímu městu na 2,7 miliardy za faktury, které měly být dávno zaplacené. Stavbu, navýšení ceny, neplacení prací i zastavení stavby spojené s mnohamiliónovými náklady, vyšetřuje policie. Přitom se vrší další problémy, způsobené hlavním městem. Lahůdkou s hořkou příchutí je skutečnost (v lepším případě laického řízení), že totéž vedení města, které rozhodlo o připojení na provizorní řídící dispečinky (Strahov, Bojiště) již před rokem, dosud nevybralo dodavatele potřebných technologií. Bez toho se nemůže tunely jezdit. Reakcím občanů „v týhle zemi prostě nemůže nic fungovat“ se nelze divit. Co se ale nezměnilo, je, že Praha 6 stále trvá na co nejrychlejším otevření tunelu. Léto, které hlavní město slibovalo, jako termín zprovoznění se blíží, vzduchem létají miliardové částky, právníci šermují stanovisky a čeká se na to, k čemu dospěje policie. Na termín uvedení stavby alespoň do zkušebního provozu však nikdo z vedení města neumí odpovědět!Ing.

R. Pekárek, CSc., místostarosta Prahy 6 

 

Diskuse ja základ svobody. List Šestka je po dlouhá léta jen hlásnou troubou starostů a stran vládnoucí koalice (ODS-ČSSD). Žádná diskuse, žádná polemika, žádný oponentní názor. Přitom za peníze nás všech.

To je v rozporu nejen s dobrými mravy, ale i s Ústavou a Listinou základních práv a svobod. Od loňského podzimu proto zákon výslovně nařídil zveřejňovat zde názory všech zastupitelů a poskytovat objektivní a vyvážené informace. Co na to naše modro-oranžová koala? Přidělila opozici tyto nedůstojně malé rámečky a běžně nám nařizuje i téma, o kterém smíme psát. Jde o další výsměch zákonu i pravidlům politické soutěže.

Takové chování politiků nahrává korupci i antisystémovým silám a v minulosti vždy pomáhalo nástupu totality a potlačení všech ostatních práv a svobod.

Důrazně trváme na tom, aby Šestka dala přiměřený prostor názorům opozice i názorům občanů a jejich sdružení. Svobodná diskuse je nejen základem, ale i nezbytnou podmínkou svobodné společnosti.

Ivan Mašek