Koncert pro nové piano v knihovně

náhled souboruNárodní technická knihovna je jedním z nejlepších akustických prostředí v Praze 6 a současně originálním místem, kde městská část již třetím rokem pořádá koncertní hudební vystoupení mladých umělců.

Pro lepší možnosti koncertování proto Praha 6 do atria knihovny nechala umístit nový klavír. Český nástroj značky Petrof byl pokřtěn během slavnostního koncertu k jeho uvedení, na kterém se předstvil soubor Praga Camerata a vystoupili špičkoví klavíristé Ivan a Lukáš Klánští. Klavír slavnostně odhalili starostka Marie Kousalíková, zástupce ředitele NTK a Jan Petrof, pravnuk zakladatele továrny pana Antonína Petrofa.

„Hudba v tomto akusticky i vizuálně velmi zajímavém prostoru zní již třetím rokem, kdy jsme pod patronací Václava Hudečka začali sérii koncertů nejtalentovanějších studentů Pražské konzervatoře s názvem „Z hvězdiček rostou hvězdy“. Nyní chceme koncerty posunout zase o něco výše. Právě proto jsme letos zakoupili klavír, který v knihovně pro příležitosti koncertů od nynějška zůstává,“ řekla Marie Kousalíková, starostka městské části Praha 6.

Firma PETROF, která letos slaví 150. let od svého založení, je největším výrobcem klavírů v Evropě. Praha 6 je první obcí či městem, která se stala majitelem klavíru. „Těší nás, že tento výjimečný nástroj bude sloužit talentovaným umělcům,“ řekl Jan Petrof, pravnuk zakladatele společnosti Petrof.

Klavírista Ivan Klánský jako první zahrál na novém klavíru pořízeném do technické knihovny.