Malování duše v Písecké bráně

náhled souboruNa březnovém setkání Fresh senior klubu v Písecké bráně, které organizuje občanské sdružení PORTE za podpory Městské části Praha 6, čekal členy klubu autentický zážitek.

Americký umělec a buddhistický kaplan Mark Shimada zasvětil všechny přítomné do tajů zenové kaligrafie a meditace. Shimada, který momentálně žije v Praze, se kaligrafii věnuje již mnoho let. Každý si poté sám vyzkoušel ruční malbu na rýžový papír.

Evropané kaligrafii často mylně považují za krasopis. Jde však o umění, které spojuje filosofii, estetiku i poezii. Zenová kaligrafie není obrazem něčeho konkrétního, jak by se předpokládalo u běžného obrazu či výtvarného projevu. Je pouze vyjádřením toho, co člověk v daný okamžik cítí a prožívá, aniž by u toho racionálně přemýšlel. Zenová kaligrafie je způsobem, jak cvičit vlastní schopnost plně vnímat přítomný okamžik, jak vyjádřit sebe sama co nejpřirozeněji a spontánně, a proto také autenticky, věrohodně.

Účastníky workshopu přivítala starostka Marie Kousalíková, která se sama aktivně zapojila do tvůrčí práce a vytvořila vlastní obrazy.