Přehlídka Švankmajerových filmů na Ořechovce

náhled souboruJedinečnou přehlídku toho nejlepšího z tvorby surrealistického režiséra Jana Švankmajera mají zájemci možnost spatřit v Kině Ořechovka od 23. do 28. dubna.

K významnému životnímu jubileu umělce, který letos oslaví 80. narozeniny, kino uvede kompletní průřez jeho celovečerní filmovou tvorbou.

Jan Švankmajer je celosvětově uznávaným animátorem, představitelem českého surrealismu a experimentální a nekomerční animace. Přehlídku zahájí režisér osobně spolu se svým producentem a kolegou Jaromírem Kalistou. Jako první budou moci diváci zhlédnout carrollovskou fantazii z roku 1988 Něco z Alenky, se kterou Švankmajer získal celosvětový úspěch. Následovat bude Lekce Faust v hlavní roli s Petrem Čepkem z roku 1994, který za herecký výkon získal Českého lva in memoriam.

Přehlídka pokračuje filmem Spiklenci slasti z roku 1996 a dalším oceněným filmem Otesánek, oceněném v roce 2000 dvěma Českými lvy. Ve výběru nechybí ani filosofický horor Šílení s Janem Třískou v roli Markýze de Sade z roku 2005 a přehlídku uzavře poslední film Jana Švankmajera Přežít svůj život z roku 2010.

Všechny filmy budou puštěny z originálních 35 mm filmových kopií s anglickými titulky a součástí přehlídky bude doprovodná výstava děl Jana a Evy Švankmajerových. Vstupenky lze zakoupit na www.divadloorechovka.cz.