Proč chátrají? Vinou majitelů!

náhled souboruChátrajících budov jsou v metropoli stovky. Výjimkou není ani Praha 6. Tady bezpečnostní komise eviduje na 35 rizikových objektů. Není mezi nimi ale jediná kulturní památka v majetku obce. Většina objektů totiž patří soukromým vlastníkům.

Těm podle některých expertů nahrává současná podoba zákona, který nezodpovědné majitele spíše chrání. Stavební úřad Prahy 6 má jen velmi omezené možnosti, jak vlastníky přinutit, aby se o své domy starali tak, aby nehyzdily a neohrožovaly okolí.

Přestože stavební úřad Prahy 6 nařizuje vlastníkům údržbu objektů a za porušení zákona ukládá pokuty, stále jsou případy, kdy se nic nemění. Kde je problém? Ve znění zákona a jím nastavené výše pokut. Jedna pokuta za neplnění výzvy úřadu totiž může být maximálně 200 tisíc korun. Přitom hrozba vyšších pokut by určitě pomohla změnit přístup vlastníků.

„Radnice se snaží vlastníky přimět k opravám, ale nemá k tomu dostatečné právní síly. Společně s památkáři, policií i odborem výstavby městské části vytváříme soustředěný tlak na majitele objektů, aby zodpovědněji přistoupili jak k zabezpečení, tak případně k rekonstrukci,“ říká předseda bezpečnostní komise Miloš Balabán.

Praze 6 se už podařilo uspět. Zmizí tak nebezpečné torzo objektu ve Stochovské ulici v Ruzyni, kde už majitel začal s demolicí. A demolice čeká také dlouho neudržované objekty v Radimově ulici a Na Břevnovské pláni.

Nyní se intenzivně řeší i dvě bubenečské vily v ulici Milady Horákové. „Stavební úřad nařídil například zajištění statiky objektů a omezení vstupu pouze ve prospěch povolaných osob. V současnosti je požádáno o demolici vil, ta ale dosud nebyla povolena. Praha 6 totiž vyžaduje pro posouzení žádosti řadu vyjádření dotčených orgánů, zejména odboru památkové péče hlavního města,“ říká Marie Kousalíková, starostka městské části Praha 6. Podle opozičního zastupitele Antonína Nechvátala (SZ) by radnice neměla hájit zájmy developerů, ale občanů. To podle něj nečiní, nejen v případě vil na Letné.

Mezi dlouhodobě nevyužívané objekty patřil i dům na adrese Dejvická 4. Rada městské části nedávno rozhodla o přípravách rekonstrukce domu, ve kterém by měly vzniknout obchody, kanceláře a byty.

V současné době se bezpečnostní komise zaměřuje na 12 nezabezpečených rizikových míst, kde může hrozit akutní nebezpečí. „Jedním z kontrolovaných objektů je např. stará teplárna Veleslavín, kde se občas zdržují hledané osoby. Objekt je velmi rozlehlý a plný nebezpečných míst, které by měl vlastník objektu zabezpečit,“ uvedl ředitel městské policie v Praze 6 Zdeněk Kovanda. Kontroly jsou prováděny především v chladných dnech, kdy hrozí nebezpečí ohrožení života a zdraví z podchlazení organismu. Strážníci se zároveň věnují odhalování neobydlených objektů, které se mohou stát útočištěm osob bez přístřeší, narkomanů nebo jsou přístupné dětem.

Praha 6 také jedná o osudu ruiny domu ve Střešovicích na adrese Nad Hradním vodojemem 71. Současní majitelé možná i záměrně nechávají objekt chátrat. Stav domu se nelíbí ani lidem v okolí, kteří na něj upozornili peticí. Případem by se měli zabývat památkáři a především magistrát.