Vypálené koťátko: káva s inspirací

náhled souboruMilí čtenáři, přinášíme Vám další díl seriálu o nekuřáckých kavárnách a dalších výhradně nekuřáckých restauračních podnicích v Praze 6, kde o hosta s cigaretou u úst nezavadíte. Kde vám oblečení nebude zapáchat cigaretovým kouřem a kam v klidu můžete zajít i s dětmi.

Na první pohled se název kavárny, kterou vám chceme představit jako druhou v našem seriálu o nekuřáckých podnicích, může jevit jako trochu morbidní. Tak tomu ale není. Zvláštní název odkazuje na vypalování malovaných výrobků z hlíny.

Nekuřácká kavárna v dejvické Mařákově ulici totiž kromě posezení u kávy, čaje nebo vína nabízí prostor, kde si v tvůrčím prostředí můžete namalovat vlastní hrnek nebo nádobí z keramiky. A teprve až se vypálí, můžete si je odnést na památku, jako dárek, nebo i ke každodennímu používání.

Inspiraci k propojení kavárny s jakousi „veřejnou uměleckou dílnou“ si přivezl Štěpán Materna, jeden ze spolumajitelů kavárny, z Londýna. „S mojí přítelkyní a nynější manželkou jsme byli zvyklí pro rodinu vyrábět vlastnoruční dárky. Proces vyrábění nás vždycky příjemně zklidnil. Napadlo nás, že bychom mohli i ostatním nabídnout takový prostor, kde si dají něco dobrého a budou společně tvořit,“ vypráví, jak vznikl nápad, který v Dejvicích funguje už pátým rokem.

„O tom, že bude kavárna nekuřácká, jsme měli také jasno hned. I když si někteří kafe bez cigára nedovedou představit, opravdu dobrou kávu si v cigaretovém dýmu nevychutnáte,“ říká Materna.

Káva, která se ve Vypáleném koťátku podává, je z pražské fairtrade pražírny Mamacoffee. To znamená, že kromě vychutnávání čerstvě pražené kávy si můžete vychutnávat i dobrý pocit, že se při nákupu kávy hledělo na pracovní podmínky, za kterých se káva dostala až na váš stůl. Za šálek espressa zde zaplatíte necelých 40 korun.

Pokud budete mít hlad, můžete ochutnat něco z gruzínských, indických nebo afgánských specialit. To díky spolupráci kavárny s Ethnocateringem, který tradiční jídla jiných zemí do kavárny dodává, prostřednictvím projektu, který umožňuje ženám migrantkám zaměstnání a další vzdělávání.

Namalovat si keramiku mají možnost návštěvníci kavárny během otevírací doby, která je ve všední dny od 10 do 22 hodin, o víkendu do 20 hodin. Lidé si mohou vybírat z různých keramických figurek, včetně avizovaného koťátka, přes hrnky, talíře po čajové konvice. Zaplatí za výrobek a jednorázový poplatek za malování, a pak už se mohou nechat unášet vlastní inspirací. Komu se nápady nehrnou, může využít i připravené šablony a obsluha je vždy ochotná poradit. Nejlepší výrobky je možné si prohlédnout v galerii na webových stránkách kavárny.

Při malování se zabaví i děti, lze tak příjemně strávit celé odpoledne. Pro rodiny je cena za společné malování nižší. Pro děti je současně k dispozici dětský koutek.

Kapacita kavárny je zhruba čtyřicet míst, proto se hodí i pro společné akce. Malováním keramiky lze strávit neotřelý firemní večírek nebo rodinnou oslavu. V kavárně je k dispozici wifi připojení, a tak klidné prostředí kavárny nezřídka využívají lidé, kteří si u kávy potřebují vyřídit své pracovní záležitosti. Se stále teplejším počasím se blíží i otevření letní zahrádky, která se nachází ve vnitrobloku kavárny. Pravidelné návštěvníky také potěší i střídající se výzdoba na stěnách. Výstavy se zde pravidelně střídají každý měsíc. Naposledy zde vystavovali žáci ZŠ Petřiny-sever, školy s výtvarným zaměřením.

Vypálené koťátko

Mařákova 5, Praha 6

Po–Pá 10:00–22:00

So–Ne 10:00–20:00

Telefon: 222 947 888,

Mobil: 737 726 104

email: info@vypalenekotatko.cz

www.vypalenekotatko.cz