Doktorfest 2014

II. ročník multižánrového festivalu lékařů s uměleckou duší 30. 5. od 18 hod. a 31. 5. od 12 hod., Písecká brána

V Písecké bráně a jejím okolí se uskuteční druhý ročník multižánrového festivalu lékařů a lékařek, kteří se vedle své profese věnují i umělecké činnosti.

Připravena je výstava obrazů, autor-ské čtení, přehlídka hudebních skupin od žánru klasiky přes jazz, rock, blues a punk. Letošní ročník je obohacen o spolupráci s mezinárodní humanitární a zdravotnickou organizací Lékaři bez hranic. „Cílem festivalu je představit veřejnosti renomované lékaře a lékařky bez bílých plášťů. Lékaři pro tentokrát vystoupí v roli hudebníků, malířů či spisovatelů,“ přibližuje hlavní myšlenku pořadatelů akce Ivana Barková ze společnosti Taktum.

Festival v pátek v podvečer zahájí komorním houslovým koncertem MUDr. Kristina Höschlová a na klavír zahraje absolventka HAMU Pavla Tichá, studentka 4. ročníku 2. lékařské fakulty UK. Následovat bude vernisáž obrazů Petra a Pavla Wohlových – lékařů z IKEMu. V rámci zahájení se představí i organizace Lékaři bez hranic a chirurgové MUDr. Jan Trachta a MUDr. Tomáš Šebek se podělí o zážitky z misí na několika kontinentech a přečtou úryvky ze své literární tvorby.

„Správnej doktor musí bejt pořádnej rocker,“ odpovídá na otázku, jak se hodí povolání lékaře k rockové muzice, protagonista kapely Bílá nemoc MUDr. Zdeněk Hříbal, jeden z otců myšlenky uspořádat festival. V sobotní soutěžní přehlídce se utká několik lékařských kapel. Účast přislíbili chirurgové z Bulovky s kapelou Tupá kudla, Bratři v rytmu s frotmanem očním lékařem Imranem Zangim, Esence, Ultrapunk a další skupiny. Mimo soutěž vystoupí vítěz loňského ročníku Bílá nemoc a hostem festivalu bude Dr Max, který po 25 letech znovu „ordinuje“. Předsedou poroty je hudební publicista Petr Korál. Vstup je zdarma.

Program a bližší informace na www.doktorfest.cz