Drama na Marjánce

náhled souboruŽáci základní školy Marjánka si vyzkoušeli dramatickou výchovu pod vedením studentek z univerzity v Chesteru.

Budoucí učitelky dramatické výchovy, které si původně jen vyměňovaly zkušenosti se studenty pražské DAMU, si vyzkoušely práci přímo s dětmi.

Patnáctičlenná skupina sedmáků, osmáků a deváťáků z Marjánky se do aktivit pustila s obdivuhodným nasazením. Anglické studentky byly překvapeny, jak pohotově děti umějí komunikovat v angličtině, a jak bezprostředně se do workshopu zapojily.

Na Marjánce se dramatické výchově věnují sedmým rokem a kombinují ji s výukou cizích jazyků. Koncepci zavedla na školu učitelka Bára Dočkalová, která na Pedagogické fakultě UK zároveň vzdělává budoucí prvostupňové učitele angličtiny. V hodinách mohou během dramatických aktivit i prvňáčci vstupovat do reálných či pohádkových situací a díky tomuto prožitku si slova a fráze snadno zapamatovat. Pomáhá jim v tom i učebnice, kterou pro ně paní učitelka vytvořila.

Divadelní představení, která si děti během školního roku připraví v hodinách dramatické výchovy, lze zhlédnout na konci června na školním festiválku v KC Kaštan nebo v Divadle Na Prádle. Zde každým druhým rokem škola s finanční podporou MČ Praha 6 pořádá festival Divadlo jazyků (www.divadlojazyku.cz). Jedná se o celostátní přehlídku školních představení nazkoušených v jiném než mateřském jazyce.