Filmová přehlídka odhaluje závislosti očima žáků

náhled souboruSedmnáct amatérských filmů na téma rizikového chování se sešlo v 7. ročníku soutěže Antifetfest, která je určená žákům základních a středních škol.

Putovní pohár pro nejlepší film stejně jako v posledních dvou ročnících míří na ZŠ Petřiny-sever. Filmy těchto žáků ocenila jak odborná porota, tak diváci z řad vrstevníků.

Oblastní kolo přehlídky žákovských amatérských filmů, jejichž tématem je nebezpečí závislostí, se konala v divadle Semafor. Mezi rizika, jak je vnímají samotné děti, patřily převážně závislosti na počítači a počítačových hrách, a závislost na energetických nápojích nebo alkoholu. Jako příčiny rizikového chování školáci často vidí nezdravé vztahy v kolektivu, které mohou vyústit v závislosti na drogách, na sociálních sítích apod.

1. místo a postup do celopražského kola za střední školy s filmem Zpět získali studenti Gymnázia Nad Alejí. 2. místo a postup v kategorii základních škol má film Poslední od Richarda Vojíře z Petřiny-sever. Cenu diváků a třetí místo vybojoval film Závislost na internetu Anny Muškové a Adély Veselé ze stejné školy. Filmy jsou ke zhlédnutí na antifetfest.cz.

Soutěž podpořili tradiční partneři (Happy sport, Olympus, Centrum Foto Škoda), kteří věnovali hodnotné ceny. Lichtenbergovo pekařství z Prahy 6 darovalo občerstvení pro hosty a filmaře. Program zpestřilo hudební vystoupení Jany Langr s klavírním doprovodem klavíristky Evy Kubálkové.

Vítězný tým Anna Umlaufová, Pavla Kafková, Štěpán Lammel, Veronika Škáchová, Michael Škácha z Gymnázia Nad Alejí s moderátorem Janem Musilem.