Kavárna Do Větru a do nepohody

náhled souboruJméno nekuřácké kavárny Do Větru tak trochu předurčilo místo, kde se nachází.

Poblíž nejstaršího větrného mlýna, v ulici Na Větrníku ve stejnojmenné vysokoškolské koleji. „Nemohly jsme jinak, je to tady taková větrná oblast,“ říká jedna ze dvou majitelek kavárny Dana Sobotková.

Prostředí kavárny Do Větru vás hned na prvním kroku překvapí svým domácím vzhledem. Máte pocit, jako byste vstoupili k babičce do obývacího pokoje. Tento dojem umocňují obrázky na stěnách a klavír v rohu místnosti. „Přestože je kavárna na vysokoškolské koleji, nechceme být výhradně studentským podnikem, ale i místem, kam si najdou cestu i lidé z Petřin,“ říká Dana Sobotková, která kavárnu provozuje se svojí kamarádkou. Obě na koleji bydlely, vystudovaly pedagogiku, ale když koleje nabídly prostor ve výběrovém řízení, rozhodly se pro podnikání. Na kavárně je poznat, že to pro ně byl splněný sen. Na rekonstrukci prostoru se podíleli rodinní příslušníci, pomáhali kamarádi, návrhy na označení toalet se vybíraly v soutěži na facebooku...

Osobní přístup je patrný i v nabídce občerstvení. Káva i čaje jsou z fairtrade obchodů, k nim lze vybírat z domácích koláčů a buchet. Točí se Únětické pivo, díky třetí pípě je každý měsíc v nabídce i jedno speciální, a nechybí ani „drink měsíce“.

Kavárna pro své návštěvníky chystá neustále něco nového. Nabízí vlastní kulturní program, který zahrnuje koncerty, pravidelně se střídající výstavy obrazů, cestovatelské besedy a promítání filmů. V současné době se až do léta budou promítat převážně dokumenty filmového festivalu Jeden svět, v rámci festivalové nabídky „Promítej i Ty“. Vstupné na kulturní akce je obvykle dobrovolné.

Stejně tak může kdokoliv zdarma využít klubový prostor, pokud chce nabídnout nějaký hudební program, divadelní vystoupení nebo obrazy pro výstavu. „Nabídkám se nebráníme, chceme prostor co nejvíce otevřít veřejnosti,“ říká Dana Sobotková. „Stejně tak může kdokoliv kdykoliv zasednout ke klavíru a hrát, pokud má chuť,“ dodává.

Kavárna nabízí 46 míst a v budoucnu bude k dispozici ještě salónek. Otevřeno je každý den včetně víkendu od 15 do 01 hodin. Pro děti je k dispozici dětský koutek a pro osamělé návštěvníky kavárny knihovnička, kam mohou knihy přinést nebo si je naopak zdarma vypůjčit. Pokud je hezky, je k dispozici i letní zahrádka s možností grilování a v létě se stejně jako vloni o prázdninách plánuje venkovní promítání filmů po setmění.

 

Kavárna Do Větru se skrývá v jedné z vysokoškolských kolejí.

 

Domácky zařízený interiér doplňují vystavované obrazy.

 

Kavárna Do Větru

Za Zahradou 5, Praha 6 Břevnov

Otevírací doba:

Po – So 15–01 hod.

Ne 15– 24 hod.

tel. 777 965 972

www.kafedovetru.cz