Klesl počet kapesních krádeží, auta se kradou stále

náhled souboruV rámci pražských policejních obvodů je obvod zahrnující území Prahy 6 druhým nejbezpečnějším. Vyplývá to ze zprávy policie i městských strážníků za loňský rok. Snížil se počet kapesních krádeží, násilných trestných činů i pořádkových přestupků.

Přesto, že po amnestii v úvodu roku 2013 došlo k nárůstu trestné činnosti o 505 případů na celkových 4 123, je bezpečnostní situace stabilizovaná.

Podle policejní zprávy v loňském roce vzrostl počet krádeží aut nebo vykradení aut. Dvojnásobně se však zvýšil počet objasnění těchto případů.

Ze zprávy městských strážníků vyplývá, že výrazně poklesl počet přestupků o 8 157 ve srovnání s rokem 2012. Pokles zaznamenali strážníci u zjištěných přestupků proti pořádku i v dopravě. Mezi nejčastější přestupky patří parkování v zákazu zastavení nebo na chodníku, poklesl i počet případů nedodržení rychlosti. Lidé začali více využívat tísňovou linku 156, kde v uplynulém roce strážníci přijali přes pět tisíc hovorů.

Odměny strážníkům

Radnice Prahy 6 v dubnu ocenila 3 strážníky, 7 policistů a 3 hasiče za vynikající celoroční práci a mimořádné výkony. Praha 6 na finanční odměny uvolnila finanční částku 115 tisíc korun.

„Městská část Praha 6 toto ocenění uděluje pravidelně. Díky každodenní práci strážníků, policistů a hasičů patří Praha 6 k jedné z nejbezpečnějších městských částí v metropoli. Například za loňský rok byl nárůst kriminality druhý nejnižší z pražských policejních obvodů,“ řekla Marie Kousalíková, starostka městské části Praha 6.

Mezi oceněnými je policista, který se významnou měrou podílel na objasněnosti kriminality, zejména krádeží páchaných na seniorech v území Prahy 6 a dále na zadržení pachatele série podvodů a krádeží, kdy na 12 poškozených vylákal pachatel finanční hotovost přes jeden milion korun. Radnice ocenila i trojici detektivů, kteří se ve svém volném čase podíleli na objasnění rozsáhlé trestné činnosti krádeží a vykrádání motorových vozidel v Praze 6, se zadržením a obviněním pachatelů této trestné činnosti. „I po rozsáhlé amnestii se podařilo udržet tuto oblast kriminality v 1. čtvrtletí loňského roku na nízké úrovni, nejnižší v rámci celého hlavního města Praha," řekl Jan Záruba, místostarosta Prahy 6 pro bezpečnost. Oceněni byli současně tři hasiči ze stanice Petřiny.

Místostarosta pro dopravu a bezpečnost Jan Záruba společně se starostkou Kousalíkovou předali ocenění nejlepším policistům, strážníkům a hasičům.