Literáti z naší čtvrti

náhled souboruZnáte literáty z „Vaší“ čtvrti? Víte, kde bydleli Jaroslav Seifert nebo Karel Toman? Kde Ladislav Fuks napsal světové dílo Pan Theodor Mundstock a kde trávil dětství Jiří Stránský? Kde Zdeněk Mahler sedával s Josefem Škvoreckým?

Seznámit se s dvacítkou významných literátů posledních sta let, s jejich díly a životními příběhy, budete mít možnost od 15. 5. ve Skleněném paláci na náměstí Svobody a v Památníku národního písemnictví v Pélleově ulici 20. Dvě výstavy doplňuje bohatý doprovodný program, jenž nabízí nejen setkání s literáty, ale i hudební vystoupení (např. Jiří Stivín, Ivan Hlas…), komentované procházky po bydlištích autorů a v neposlední řadě i možnost účastnit se literární soutěže, nebo soutěžit ve vědomostním testu.

 

Literáti z Prahy 6 živě

Kde bydleli, nebo dosud bydlí osobnosti, které se významně vepsaly nejen do dějin české literatury, odhalí zájemcům komentované procházky, které vybrané literáty Prahy 6 představí v novém světle, tedy zejména v souvislosti s místem, kde žili a které je ovlivnilo. Zájemci budou mít také možnost projít si výstavu v Památníku národního písemnictví s jejími kurátorkami, kde se dozví mnoho zajímavého nejen o tvorbě šestkových autorů, ale i o jejich životě a prostřednictvím osobních věcí z literárního archivu nahlédnou do minulosti.

Přímo se setkat s oblíbenými tvůrci bude možné na besedách a koncertech. Sérii živých akcí zahájí vernisáž, na níž, ve vzpomínce na Josefa Škvoreckého, zahraje Jiří Stivín. Zájemci budou moci požádat o autogram Jiřího Stránského, Jiřího Suchého, Petra Šabacha a Ivana Vyskočila. Všestranný umělec Petr Nikl, nejmladší z autorů prvního ročníku, se s námi doslova spojí 22. května on-line z New Yorku a společně se Simonou Babčákovou „zahrají“ z knihy Ďivňáci z Ňjůjorku. Setkání bratří Jiřího a Ondřeje Suchých proběhne týden poté. O radosti bude beseda s Jiřím Stránským, který v zahradě Památníku národního písemnictví zavzpomíná na těžké i krásné časy a zároveň přečte ukázky ze svých knih. Komponovaný večer v Písecké bráně bude patřit nejen Petru Šabachovi, ale i dvornímu scénáristovi Jana Hřebejka, Petru Jarchovskému a v neposlední řadě Ivanu Hlasovi, který dorazí samozřejmě s kytarou. Posledním z literátů tohoto ročníku, který se představí v rámci besedy ve Skleněném paláci, bude Zdeněk Mahler, vynikající vypravěč a zábavný společník.

Více informací získáte na www.literatiznasictvrti.cz, info@literatiznasictvrti.cz, tel.: 725 537 142.

 

Doprovodný program

LITERÁTI Z NAŠÍ ČTVRTI

14. 5. 17 hod. Vernisáž (nám. Svobody a Pelléova 20)

17. 5. 17 hod. Světě knihy (malý sál, Holešovické výstaviště)

20. 5. 17 hod. Prohlídka výstavou (Pelléova 20)

22. 5. 16 hod. Komentovaná procházka I. (nám. svobody)

22. 5. 19 hod. Představení Petr Nikl a Simona Babčáková – Divňáci z Ňjújorku (městská knihovna Dejvice – NTK)

29. 5. 17 hod. Jiří versus Ondřej Suchý, beseda (Skleněný palác)

3. 6. 17 hod. Prohlídka výstavou (Pelléova 20)

5. 6. 16 hod. Komentovaná procházka II. (nám. Svobody)

12. 6. 17 hod. Jiří Stránský: Když můžeš udělat radost, musíš, beseda

(Pelléova 20)

17. 6. 17 hod. Prohlídka výstavou (Pelléova 20)

18. 6. 17 hod. Petr Šabach, Ivan Hlas, Petr Jarchovský, hostem Jiří Stránský (Písecká brána)

19. 6. 16 hod. Komentovaná procházka III. (nám. Svobody)

24. 6. 17 hod. Zdeněk Mahler: Neohlížej se, jde za námi kůň, beseda (Skleněný palác)

26. 6. 17 hod. Finisáž, vyhlášení a ocenění vítěze vědomostní soutěže

Dopolední pořady pro školy – dle dohody zařizuje PhDr. Michaela Kuthanová (tel.: 220 516 657; kuthanova@pamatnik-np.cz)

Otevírací doba v Pelléově 20: Po–Pá, 10–16, vstup zdarma

 

Literární soutěž

Jak bude vypadat místo, kde bydlím / Praha 6 za sto let?

Pro účastníky od 12 do 15 let je soutěžním literárním útvarem črta, pro účastníky od 16 do 20 a pro dospělé od 21 let výše je literárním útvarem fejeton. Přihlášku je nutné dodat do 30. května, příspěvky v maximálním rozsahu dvě normostrany je třeba dodat nejpozději do 30. června. První tři místa budou oceněna.

Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 18. září.

Informace o vědomostním testu najdete na www.literatiznasictvrti.cz

nebo se informujte na telefonním čísle: 725 537 142.

www.literatiznasictvrti.cz, info@literatiznasictvrti.cz, tel.: 725 537 142