Jazz v Kaštanu střídá folk

náhled souboruV květnu proběhl v KC Kaštan festival jazzové hudby Jazznění.

Návštěvníkům se představily významné projekty českého jazzu, od těch klasičtějších až po experiment – diváky nadchli klavírista Vojtěch Procházka, mezinárodní kvarteto Ondřeje Štveráčka, projekt z brněnské JAMU SWOMP či vycházející hvězda naší scény Lucie Páchová.

Popmuseum v KC Kaštan pro veřejnost připravilo novou výstavu s názvem „Někdo přestal hrát/ Tak já alespoň na chvíli začnu“, která mapuje 80. léta minulého století, které lze označit za hvězdná léta české (a slovenské) folkové hudby.

Výstava zavede návštěvníka do Ostravy-Poruby na Folkový kolotoč, festival zásadního významu, na kterém vystartoval Jaromír Nohavica i další písničkáři 80. let. Připomene význam "moravské folkové vlny" z počátku dekády.

Ukazuje, jak folk postupně ovládl největší žánrovou přehlídku v Československu těch let, festival Porta. Právě čtvrt století od Dvorany Porty 1989, které uplyne letos na začátku července, bylo autorům výstavy inspirací a nejvýraznějším impulsem.

„Historie festivalu jako by ten večer na Lochotíně vyvrcholila: jak co se týče návštěvnosti, tak schopnosti odrážet ducha a nálady doby,“ vzpomínají autoři výstavy. Symbolické finále příběhu českého folku 80. let vidí však autoři výstavy ještě o kus dál po proudu času. „18. 12. 1989 proběhl v Praze koncert Folkové Vánoce: hrdinové folkového boomu 80. let se sešli s těmi, kteří na konci předchozí dekády přestali hrát. Nahrávka z koncertu navíc vyšla týden po jeho konání. Něco končilo, něco začínalo, nová doba stála ve dveřích a folkový polosvět už neměl být nikdy stejný jako předtím.“