Literáti z Prahy 6 se představují čtenářům

náhled souboruMultimediální projekt Literáti z naší čtvrti, který veřejnosti přibližuje významné literární osobnosti spojené s Prahou 6, pokračuje i v červnu.

Lidé se mohou zúčastnit komentovaných výstav a procházek místy spojených se slavnými literáty, účastnit se besed se spisovateli nebo se zapojit do literárních a vědomostních soutěží.

Prostřednictvím výstav se veřejnost seznámí s jedinečnými předměty jako je na protest proti komunistickému režimu natržená občanka Petra Šabacha, originály kreseb výtvarníka a spisovatele Petra Nikla, předměty osobní pozůstalosti „zuřivého reportéra“ E. E. Kische nebo ukázky dopisů Václava Havla manželce Olze.

Unikátní projekt, který pořádá Městská část Praha 6 ve spolupráci se sdružením Porte a s Památníkem národního písemnictví, za podpory Městské knihovny v Praze a Pen klubu, nabízí pohled na dvacet významných autorů české i světové literatury z Prahy 6. „Hned sedm z nich je čestnými občany městské části Praha 6. Tento projekt Praha 6 pořádá i proto, že chceme, aby se školáci i dospělí dozvěděli, že je to právě Praha 6, která se může pochlubit zvučnými jmény české i světové literatury jako jsou Jaroslav Seifert, Václav Havel, Josef Škvorecký a v současné době Zdeněk Mahler nebo Jiří Stránský, a odhalit jim jejich pestrý život a tvorbu,“ řekla Marie Kousalíková, starostka Prahy 6, s tím, že výstava o spisovatelích je přenosná a lze ji zapůjčit i do škol.

Významní literáti rozmanitého zaměření, konkrétně Ivan Vyskočil, Jiří Stránský a Petr Šabach se sešli u slavnostního zahájení projektu. V Galerii Chodník na náměstí Svobody a v Pelléově vile společně otevřeli výstavy pro veřejnost. S dalšími spisovateli se lidé mohou setkat na besedách v Písecké bráně nebo v Památníku Národního písemnictví.

Vše o projektu přehledně na www.literatiznasictvrti.cz.

HARMONOGRAM AKCÍ:

5. 6. 16:00 Komentovaná procházka II., sraz u ÚVN ve Střešovicích

12. 6. 17:00 Jiří Stránský – beseda,

(Památník národního písemnictví, Pelléova 20)

17. 6. 17:00 Prohlídka výstavou

(Památník národního písemnictví, Pelléova 20)

18. 6. 17:00 Petr Šabach, Ivan Hlas, Petr Jarchovský, hostem Jiří Stránský – beseda, /Písecká brána, K Brusce 5/

19. 6. 16:00 Komentovaná procházka III., sraz Vypich, konečná stanice

24. 6. 17:00 Zdeněk Mahler – beseda,

(Skleněný palác, nám. Svobody 1)

26. 6. 18:00 Finisáž, vyhlášení a ocenění vítěze interaktivní vědomostní soutěže (Skleněný palác, nám. Svobody 1)

Starostka Marie Kousalíková spolu se spisovateli Jiřím Stránským (vpravo) a Petrem Šabachem zahájili projekt Literáti z naší čtvrti.