Unikátní výstava „Nepromlčeno!“ oživuje zapomenuté příběhy pamětníků

Děti ze škol v Praze 6 objevily pamětníky a z jejich zapomenutých příběhů připravily ojedinělou expozici „Nepromlčeno!“. Výstava pod širým nebem je ke zhlédnutí před Národní technickou knihovnou. Specifický vizuální památník, který připomíná minulé století skrze svědectví žijících pamětníků z Prahy 6, bude k vidění do 30. června.

„Až ti zítra sedne na nos saze, tak to budu já,“ řekla šestnáctileté Anně Hyndrákové v Osvětimi její kamarádka před odchodem do plynové komory, kde předtím zemřeli Anniny rodiče a sestra s manželem. „Nejhorší bylo, že jsme viděly do vedlejšího tábora, kde byli naši. A oni viděli nás. Jednoho dne byl tábor prázdný. Komíny kouřily a tábor byl prázdný. Od té doby skoro nebrečím.“

Příběh Anny Hyndrákové a dalších dvou desítek pamětníků z Prahy 6, do jejichž životů drasticky zasáhla nacistická i komunistická totalita, by možná zůstaly zapomenuty, nebýt žáků osmých a devátých tříd. Ti jejich příběhy objevili a zdokumentovali v rámci projektu Příběhy našich sousedů.

Výstava „Nepromlčeno!“ představuje fotografie a příběhy dvou desítek pamětníků z Prahy 6, mezi nimiž nechybí odbojáři, váleční veteráni, političtí vězni, disidenti nebo jedna z posledních přeživších tzv. rodinného koncentračního tábora v Osvětimi – paní Anna Hyndráková. Mnozí z nich prožili zlomové momenty minulého století jako děti. „Když byla maminka u výslechu, nesměla jsem dovnitř, jen jsem slyšela, jak brečela. Hlídala mě taková ženská v uniformě s pistolí na zadku. A ta mě, tříletý dítě, vyslýchala, jestli rozumím rádiu, které rodiče doma pouští, a já už tehdy věděla, že musím přemýšlet, co říct a neříct a neublížit mamince …,“ vzpomíná Anna Pánková, jejíž příběh objevili osmáci ze ZŠ E. Destinnové.

V Praze 6 se projektu zúčastnilo šedesát žáků 8. a 9. tříd z 10 základních škol, kteří vyhledávali ve svém okolí pamětníky války, totalitních režimů nebo holokaustu a jejichž vyprávění následně audiovizuálně nahrávali a publicisticky zpracovávali. Děti pracovaly pod vedením svých učitelů a dokumentaristů Post Bellum.

„S podporou projektu jsme neváhali ani minutu. Zaznamenávání životních příběhů pamětníků, a to nejen z Prahy 6, je ohromně inspirativní a záslužný počin a také výborná inovace ve výuce historie,“ řekl za městskou část jako jednoho z organizátorů Ondřej Balatka, radní pro školství.

„Pátrání po pamětnících a zaznamenávání jejich příběhů děti prožívaly jako úplnou detektivku a přitom se seznamovaly s nedávnými dějinami mnohem intenzivněji než v klasické hodině dějepisu,“ říká Hana Hniličková, manažerka projektu z Post Bellum.

Žáky zpracované nahrávky se ukládají do sbírky Paměť národa a na webovou aplikaci My jsme to nevzdali www.myjsmetonevzdali.cz/pribehy-nasich-sousedu/, která představuje učební pomůcku využívanou pedagogy pro obohacení výuky historie o autentická svědectví pamětníků (ve formě nahrávek, videí a animovaných prezentací).

Více na: www.praha6.cz, www.pribehynasichsousedu.cz nebo www.pametnaroda.cz, www.postbellum.cz.