Kdo jsem.

náhled souboruBohumil Hrabal: spisovatel – Čech – Středoevropan

Památník národního písemnictví v letohrádku Hvězda do konce srpna představuje rozsáhlou monografickou výstavu, kterou připravil k 100. výročí narození Bohumila Hrabala.

Jde o největší výstavní projekt, jaký byl na toto téma dosud uspořádán. Jeho cílem je prezentovat život a dílo patrně nejoblíbenějšího českého prozaika 20. století v celé šíři jeho tvorby.

Autor a kurátor výstavy Tomáš Pavlíček zasadil příběh Bohumila Hrabala do tří geografických a zároveň symbolických prostor: Libeň, Čechy a Morava, Střední Evropa. V rámci expozice je zachycen „zrod spisovatele“ v prostředí pražské periférie, autorův život i jeho úzké vazby na domácí literární tradici. Nově jsou nastíněny ty souvislosti jeho života a díla, které z něj činí výrazného reprezentanta kultury střední Evropy. Zachycen je například ohlas Hrabalových knih v německojazyčném prostředí či v Polsku a Maďarsku.

V letohrádku Hvězda jsou k vidění unikátní fotografie přibližující autorovy životní osudy i jeho tvorbu. Kromě obrazové dokumentace, úředních dokladů, Hrabalových vysvědčení či ukázek korespondence, se veřejnosti představují i jeho originální rukopisy. Hrabal z nich vlepováním do obrazových publikací a vkládáním do výrazných obálek vytvářel zvláštní výtvarné artefakty. Zastoupeny jsou i vzácné amatérské záběry přibližující různá období jeho života. Expozice je doplněna předměty z autorova vlastnictví, kromě původního psacího stroje též jeho známým kloboukem a originálním tričkem s motivem z obrazu Andyho Warhola. Nechybí ani výtvarné práce jeho přátel či umělců, kteří ovlivnili jeho dílo.

Otevřeno denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin.

Vstupné: 75 Kč, Snížené: 45 Kč, Rodinná vstupenka: 150 Kč