V kavárně Potrvá jdou s módou

náhled souboruV domě jako z pohádky, od shora dolů obrostlém břečťanem, je kavárna s trochu podivným názvem Potrvá

Původně měla být jenom doplňkovou aktivitou amatérského divadelního souboru, který si chtěl vydělat na pronájem tohoto prostoru, kde současně vystupoval a zkoušel. A nebyla nekuřácká, to až od letošního jara. „Snažíme se jít s dobou. Dneska je trendem nekouřit, navíc chceme prostor kavárny přizpůsobit i maminkám s dětmi,“ říká Anna Sedlická, provozovatelka kavárny Potrvá.

Sledovat a nabízet, co je právě in, se snaží provozovatelé kavárny i v jídle a hlavně v pití. „Mezi mladými teď frčí nealko a hlavně berlínské limonády, tak je máme v nabídce. Vyrábíme domácí limonády, hodně oblíbená je naše malináda,“ říká Sedlická. Čerstvě pražená káva se připravuje z produktů české pražírny Doubleshot. Kreativní je i jídelní lístek, můžete ochutnat naložený hermelín s ananasem a brusinkami a pečivo si vyžádat v bezlepkové úpravě.

Kavárna Potrvá byla ještě před lety hlavní scénou stejnojmenného souboru autorského experimentálního divadla. Ten zde již vystupuje minimálně, ale kulturní činnost z podniku nevymizela. Naopak, program se nakonec rozrostl i o koncerty, přednášky či filmové projekce a ustálil se na podobě kolem 15 akcí do měsíce. Postupem dne se tak kavárna proměňuje v hudební nebo divadelní klub. „Stále zkoušíme, co ještě vylepšit. Dáváme prostor začínajícím kapelám, testujeme nové drinky, pořádáme první koncerty v Praze pro skvělé, ale neznámé české nebo zahraniční kapely,“ říká Anna Sedlická. Prostor je sice malý, ale nevyhýbají se mu ani velcí umělci. Před lety zde neváhal vystoupit ani Jarek Nohavica.

Klubové prostředí ale dává nové možnosti i kavárně. „Když přijdou odpoledne maminky na kávu, děti mají k dispozici celé podium, na kterém se mohou dle libosti předvádět,“ říká Sedlická. V kavárně lze pořádat přednášky a výstavy. Toho využívají i místní lidé z okolí. „Jsme schopni prostor nabídnout umělcům pro jejich vystoupení, i prostor pro výstavu obrazů. Dokážeme uspořádat narozeninové party nebo svatby,“ dodává.

V létě je k dispozici také velká zahrádka. Tam se mohou uchýlit i případní kuřáci.

POTRVÁ

Srbská 2

160 00 Praha 6 – Dejvice

otevírací doba: 15–24 hod.

rezervace@potrva.cz

nebo volejte 222 963 707