Známý tvůrce dětských knih slaví 90 let

náhled souboruV červenci oslaví 90. narozeniny uznávaný autor dětské literatury Jiří Havel, který už více než půlstoletí žije v Břevnově a pořád se mu tam líbí. Duchovní otec známé dvojky psa Barbánka a jeho kamaráda Honzy oslaví jubileum v plné tvůrčí síle.

Literární tvorbě se Jiří Havel věnuje od roku 1953 – po několika básnických sbírkách pro dospělé byl redaktorem a šéfredaktorem dětského časopisu, a psát nepřestával, ani když nemohl z politických důvodů v sedmdesátých letech publikovat. Dlouhodobě spolupracuje s dětskými časopisy, je autorem mnoha dětských knížek od leporel, přes malované čtení až ke komiksům a spoluautorem školních čítanek. Mezi Havlova nejznámější a nejoblíbenější díla patří příhody psa Barbánka a jeho přítele Honzy. Spolu s výtvarnicí Věrou Faltovou je od roku 1976 připravoval jako seriál pro dětské časopisy, později bylo vydáno pěti knih s Barbánkem. Za celoživotní tvůrčí práci získal Jiří Havel v roce 2005 Zlatou stuhu. Letos vyšla autorovi reedice leporela Moje panenka a na září připravuje nakladatelství Albatros knížku z poslední tvorby autora.

Jiří Havel je v Břevnově spokojený. Oceňuje, že si tato součást velkoměsta zachovává charakter malého města a má tu blízko do přírody i na historická místa. Rád navštěvuje okolí Břevnovského kláštera, Ladronku či oboru Hvězda.