Oslavy Dne Prahy 6: Městská část ocení osobnosti

K začátku září v Praze 6 již neodmyslitelně patří oslavy Dne Prahy 6. Datum 4. září 1920 si Praha 6 na základě historických souvislostí symbolicky zvolila za den svého vzniku. Letos slaví již 94. narozeniny. A právě u takové příležitosti jsou vyzdvihovány významné a slavné osobnosti. Na celé září jsme pro vás připravili mnoho akcí, těšíme se na vás.

Tou je i osobnost světoznámého fyzika a nositele Nobelovy ceny Nikoly Tesly, který bude mít v Dejvicích svůj pomník. S Dejvicemi Teslu pojí nejen stejnojmenná ulice a park, ale také pražské studium na Karlo-Ferdinandově univerzitě. Za svůj přínos vědě Tesla v závěru života obdržel od československého státu Řád bílého lva 1. třídy. Nyní bude v Dejvicích geniálního vynálezce připomínat bronzový pomník, jehož motivem je stylizovaný elektrický výboj od sochaře Stefana Milkova. Slavnostní odhalení pomníku se uskuteční 4. září ve 14 hod. za účasti velvyslanců, Chorvatsko-české společnosti v Záhřebu, která vznik pomníku iniciovala, zástupců Prahy 6 i ČVUT, a v neposlední řadě společnosti České spořitelny, která výrobu pomníku finančně podpořila.

Pro výjimečnost tohoto dne připravila Praha 6 pro všechny zájemce pamětní razítko, které bude pouze 4. září celý den k dispozici na jediné poště, a to v Kafkově ulici.

U příležitosti oslav Dne Prahy 6 bude městská část již po třinácté udělovat Čestné občanství. Letos jej získá filozof, publicista a pedagog Jan Sokol. V letech 1990–1992 byl poslancem Federálního shromáždění, v roce 1998 též byl ministrem školství. Dnes přednáší na českých i zahraničních univerzitách, zejména na evropská a filozofická témata. Praha 6 současně udělí dvěma osobnostem Cenu Městské části Praha 6. Cenu převezme Sestra Konsoláta, občanským jménem Miroslava Frýdecká, která je představenou Domova sv. Karla Boromejského, v němž se unikátním způsobem spojuje péče o staré lidi se službou trestaných žen.
Cenu převezme také Ivan Hlas, skladatel, textař, zpěvák, který po léta patřil k výrazným hanspaulským hudebním osobnostem. Je držitelem Českého lva za hudbu k filmu Šakalí léta. V současnosti vystupuje s Norbi Kovácsem a Olinem Nejezchlebou v Ivan Hlas Triu. Za městskou část ocenění navrženým osobnostem předá starostka Marie Kousalíková 4. září v Tereziánském sálu Břevnovského kláštera. „Praha 6 byla vůbec první pražskou radnicí, která čestná občanství začala udílet. Titul se uděluje jako projev úcty a ocenění za hrdinství, osobní statečnost, celoživotní zásluhy a mimořádné umělecké výkony. Všech již bezmála čtyřicet oceněných osobností tyto podmínky naplňuje,“ řekla Marie Kousalíková.

Ke Dni Prahy 6 připravila městská část řadu společenských a kulturních akcí. Milovníci kultury jsou 6. září zváni na jubilejní desáté představení Opery v Divoké Šárce. Letos na představení Antonína Dvořáka Čert a Káča. „V přírodním divadle v Šárce se tradičně hraje český repertoár. Letos je to pohádkové představení, takže na své si přijdou nejen dospělí, ale i děti,“ zve starostka Kousalíková. Kromě sólistů a sboru Národního divadla se lidé mohou těšit na krásné kostýmy, zvířecí herce a tradiční přírodní scénu bez nákladných kulis. „Prosíme diváky, aby přišli na představení včas, aby po začátku představení nerušili herce ani diváky. Cesta od tramvaje trvá půl hodiny,“ říká za organizátory Jana Divišová, jedna z režisérek představení.

Praha 6 si během září připomene další významné osobnosti, které strávily v Praze 6 část života, pamětními deskami.

Bronzová pamětní deska na domě v ulici Na Baště sv. Jiří 5 bude věnována prvorepublikovému předsedovi vlády ČR, Janu Malypetrovi, který zde žil v letech 1934–1940. U slavnostního odhalení budou přítomni jeho vnuci Jan Malypetr a spisovatel Jiří Stránský. Pamětní deska v ulici Špálova 3 bude věnována opernímu pěvci Emilu Pollertovi. Byl nejen významným sólistou Národního divadla, režisérem a dramaturgem, ale též jedním ze spoluzakladatelů přírodního divadla v Šárce. V Národním divadle například zpíval Kecala při jubilejních uvedeních opery Prodaná nevěsta.

U příležitosti 90. výročí narození spisovatele Josefa Škvoreckého bude v Patočkově ulici na dům č. 1707, kde strávil šedesátá léta, umístěna pamětní deska, která představuje karikaturu Škvoreckého od Ondřeje Suchého.

 

Vesele do nového školního roku

Při oslavách Dne Prahy 6 městská část nezapomíná na děti. Hned první školní den se mohou přijít i s rodiči pobavit na koupaliště Petynka, kde bude zábavný program po celý den a vstup zdarma. Představí se jim hasiči, strážníci i záchranáři. Na podiu vystoupí skupina Holki, klaun Ferda a během dne bude možné soutěžit o pěkné ceny. V sobotu 6. září ovládne břevnovskou pláň největší festival volnočasových aktivit Ladronkafest, který veřejnosti nabídne přehlídku nejrůznějších činností včetně netradičních sportů. Festival zakončí večerní vystoupení vítěze soutěže studentských kapel, koncert Adama Mišíka a skupiny We on the Moon. Pro nejmenší děti je připravena 14. 9. v oboře Hvězda cesta kouzelným pohádkovým lesem, kde budou na jednotlivých stanovištích procházet školou kouzel a pod dohledem čarodějnice se naučí kouzlit. Už 20. září mohou vyměnit kouzelnickou hůlku za cestu do pravěku a během celodenního festivalu v okolí Písecké brány se seznámit s dobou, ve které žili dinosauři, naučit se lovit oštěpem nebo rozdělávat oheň.

Podesáté se na Vypichu bude konat rekonstrukce bitvy na Bílé Hoře z roku 1620, do které jsou zapojeni účinkující z celé Evropy. Stovky pěších vojáků, desítka jezdců i dělostřelectvo přiblíží dramatickou epizodu českých dějin.

 

Hudba pro každého

Milovníci hudby nejrůznějších žánrů se mohou 14. 9. těšit na festival Dejvické hudební léto, na kterém vystoupí Michal Prokop, YoYo band, Ivan Hlas Trio nebo Lauta a její Tygři. V NTK začíná další ročník cyklu z „Hvězdiček rostou hvězdy“ a 13. září v 18 hod. zde vystoupí žáci akordeonového oddělení pražské konzervatoře. 27. 9. se na stejném místě koná koncert vážné hudby s názvem Od opery k operetě. Významná díla světoznámých autorů přednesou sólisté českých i zahraničních operních scén. Všechny akce přehledně naleznete na str. 3.

Velkou nabídku aktivit přinesou podzimní dny seniorům. Pokračují pravidelná venkovní cvičení v parcích, po létě znovu spouští své programy komunitní klub ve Šlejnické a Fresh klub senior, který své aktivity z důvodu rekonstrukce Písecké brány přesouvá do divadla Semafor. Zářijovou nabídku 1. října uzavře Festival aktivních seniorů sestávající z koncertů, přednášek, besed.