Písecká brána v rekonstrukci

náhled souboruNáročná oprava Písecké brány, která má historický objekt uchránit před zatékáním, běží od začátku prázdnin na plné obrátky.

Pod dozorem památkářů a archeologů probíhá sanace objektu. Postupně došlo k odstranění více než čtyř tisíc kubíků zeminy a obnažení barokních kleneb, nad kterými budou zřízeny kvalitní hydroizolační vrstvy. Poté se zem opět navrší zpět na původní místo. Rekonstrukce bude probíhat do konce září, po tuto dobu je brána pro návštěvníky uzavřena. „Opravou chceme především ochránit tuto památku do budoucna. Těším se, že se po prázdninách Písecká brána opět stane multifunkčním kulturním a komunitním centrem pro naše občany,“ řekl k náročné rekonstrukci místostarosta Štěpán Stupčuk, zodpovědný za správu obecního majetku. Zatékáním do interiéru docházelo k ničení cihelných stropních kleneb. Do záchrany objektu z roku 1721, která je jednou ze čtyř dochovaných bran novověkého opevnění Prahy, investuje městská část dvacet milionů korun.

Písecká brána je jedním z oblíbených míst, kde se konají multižánrové festivaly. Praha 6 ji využívá pro oslavy vánočních a velikonočních svátků, ale také pro obřad vítání dětí, koncerty a výstavy nebo ke klubovému setkávání seniorů. Vyhledávaná je snoubenci i pro konání svatebních obřadů.