Policista oceněn za zásah

náhled souboruNásilná smrt muže bez domova, který byl na Hradčanské napaden kvůli 350 korunám, otřásla v polovině července veřejností.

Detektiv Václav Štulc zasahoval u incidentu jako první, a jeho pohotovost vedla k rychlému dopadení vraha. Místostarosta Jan Záruba, který má ve své gesci bezpečnost, detektivovi předal mimořádnou finanční odměnu.

„Právě detektivův zásah pomohl k tomu, že byl násilník ještě v den incidentu dopaden. Zásah policisty dokazuje, že je práce policie nenahraditelná,“ řekl Jan Záruba. Detektiv, který byl na cestě do práce, zasahoval krátce po napadení muže. Snažil se zajistit, aby napadený neztrácel vědomí a dýchal, přičemž od jediného svědka, který u místa činu zůstal, zjišťoval informace o agresorovi a o tom, jak se incident odehrál. Po příjezdu záchranky se ukázalo, že muž má kvůli kopancům a bití vnitřní zranění, kterým nakonec podlehl.

Václav Štulc, detektiv z osmého oddělení obecné kriminality také upozornil na lhostejnost veřejnosti. „Brutalita, se kterou jsem se setkal, je bohužel dneska už skoro běžná a většina z nás na to nijak nereaguje. Napadený se nedočkal pomoci ve chvíli, kdy na něj útočník skákal. Byli tam tři čtyři lidé, kdyby zasáhli, stačilo by to. Nikdo z nich nezavolal policii,“ řekl oceněný policista.